ŠTO NAKON IZBORA U SDP-U?

Jedina oporba Milanoviću nalazi se na drugom kraju Europe

20.04.2016 u 08:01

Bionic
Reading

Odnos snaga u vrhu Socijaldemokratske partije, unatoč činjenici da je struja Zorana Milanovića na subotnjim izborima premoćno pobijedila oponente okupljene oko Zlatka Komadine, ostat će gotovo nepromijenjen: u predsjedništvu stranke i dalje će sjediti najmanje trojica protivnika vladajuće vrhuške, a tu su i dvojica od ukupno četvero potpredsjednika stranke

Čak ni Glavni odbor SDP-a, u kojemu će ubuduće sjediti 98 od 103 kandidata izabranih s 'Milanovićevog šalabahtera', neće biti toliko monolitan. U to tijelo, naime, po svojim funkcijama automatski će ući i niz stranačkih dužnosnika, saborskih zastupnika, lokalnih čelnika i vodećih ljudi stranačkih ogranaka, pa tako i Rajko Ostojić, Davor Bernardić, Zlatko Komadina ili Ivo Baldasar.

'Formalnih problema neće biti, kao ni poteškoća u donošenju odluka. Ostaje mogućnost da se mi sami međusobno 'pokoljemo', ali vjerojatno najveća opasnost leži u javnoj percepciji - čak i samo jedan eksponirani član može svojim istupima nanijeti značajnu štetu i stvoriti dojam konstantnih sukoba i svađa', objasnio je za tportal jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića.

On predviđa da u idućem razdoblju u SDP-u ipak 'više neće postojati dvije sukobljene strane' - dijelom zato što će neki od Komadininih zagovaratelja sasvim pristojno surađivati s novim vodstvom, dok će se drugi dio njih okrenuti lokalnim izborima na kojima će ponovno pokušati dobiti legitimitet.

U dijelu stranke se već otvoreno nagađa o mogućem raspuštanju ogranaka - bilo kroz rasformiranje njihovih organa i provođenje novih izbora, bilo kroz reviziju članstva kojom bi se sami ogranci praktički osnivali ispočetka - a među prvim se spominje onaj splitski. U Rijeci je, naime, oporba ipak prejaka, u Zagrebu stoluje Davor Bernardić koji se uspeo do mjesta potpredsjednika stranke, dok je Ivo Baldasar s mizernim brojem glasova u bici za Predsjedništvo (tek nešto više od tri stotine) ipak pokazao da nema preveliki politički kapital.

'Stvar je došla do raspleta, nema više formalno suprotstavljenih strana i uspostavljen je autoritet', zaključuje naš sugovornik iz SDP-a.

Dok se novopečenom potpredsjedniku stranke Davoru Bernardiću konačno smiješi kandidatura za gradonačelnika Zagreba - premda su neki njegovi kolege skeptični 'kako će funkcionirati kada Rajko nije blizu njega' - u pravi misterij pretvara se europski zastupnik Tonino Picula.

On je u stranačkoj kampanji podržavao Komadinu, no dosta blago i s tek nekoliko zajedničkih pojavljivanja u javnosti, a nije se istrčavao s izjavama ili neumjerenim ispadima.

Postao je potpredsjednik SDP-a i po svemu sudeći odgovara mu lagodna pozicija u koju se doveo - uživa status gotovo pa stranačkog senatora, svojevrsnog novog Josipa Leke, premda očito nema ambiciju potpuno se aktivirati u stranačkoj politici. Omiljen je kod 'starih' članova, izaziva respekt kod mlađe generacije, a realno ništa ne čini kako bi nadogradio svoj rejting.

Novom vodstvu SDP-a poprilično dobro je sjela informacija da je Picula upravo nedavno potpuno preselio u Bruxelles, i to s obitelji; nakon što su hametice porazili Zlatka Komadinu i njegovu ekipu, došli su do zaključka da jedina realna oporba Zoranu Milanoviću prebiva nekoliko tisuća kilometara daleko od Hrvatske.