STRUČNA ANALIZA

'Jedan projektil Sj. Koreje ciljao je SAD; ta zemlja je upaljeno slijepo crijevo Kine i Rusije, najopasnija točka na kugli zemaljskoj'

04.11.2022 u 08:22

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja je oduvijek bila slijepo crijevo Rusije i Kine te kad god je to slijepo crijevo bilo upaljeno, stvaralo je velike neugode i probleme, rekla je u Emisiji U mreži Prvog, specijalna dopisnica slovenskog Dela za Aziju Zorana Baković

'Sjeverna Koreja je najopasnija točka na kugli zemaljskoj. Ona je zrcalo situacije na cijelom tom potezu, ne samo u Sjeveroistočnoj Aziji već i u Ukrajini', naglasila je Baković u emisiji U mreži prvog Hrvatskog radiija.

Zakon koji je donijela Sjeverna Koreja govori o tome da više neće biti poteza u smjeru denuklearizacije, a to je izazvano krizom u Ukrajini.

Robert Barić s Fakulteta političkih znanosti rekao je kako je trenutno na Korejskom poluotoku veliko političko preslagivanje: 'Ova je prijetnja Sjeverne Koreje primarno usmjerena prema SAD-u jer od 27 lansiranih projektila, samo je jedan bio važan no njegovo lansiranje nije uspjelo, a on je trebao doseći kontinentalni dio SAD-a'.

Dodaje kako Sjeverna Koreja trenutno balansira u novoj situaciji.

  • +6
Sjeverna Koreja je lansirala sedam projektila u mjesec dana Izvor: EPA / Autor: KCNA

'Nije u idealnom odnosu s Kinom, ali dok je postojala šansa za mirovni sporazum s SAD-om, Sjeverna Koreja je pokušavala smanjiti tenzije, čak je bila spremna prihvatiti stalnu vojnu nazočnost na Korejskom poluotoku, što se Kini nije dopadalo. No sada se odgađa nova podjela moći. Kina i Rusija su u otvorenom sukobu s SAD-om i ponovno zovu Sjevernu Koreju na svoju stranu', naglašava.

Dodaje kako i Južna Koreja nastoji voditi balansiranu politiku s Kinom, no činjenica da je južnokorejski premijer bio na summitu NATO-a u lipnju, to pokazuje da se Južna Koreja kreće prema SAD-u.

  • +7
Sjeverna Koreja Izvor: Profimedia / Autor: Kim Jae-Hwan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Kina nije sretna zbog toga, ali ona nema puno prijatelja u jugoistočnoj Aziji, rekao je. Naglašava kako ovi sukobi neće eskalirati u vojne sukobe, ali oni su izraz dubljih procesa koji traju duže vremena.