BAJS: SVE JE U SKLADU SA ZAKONOM

Je li tvrtka Sanamens HSS-ova Fimi media?

bajs telefon vlada

bajs telefon vlada

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Ministarstvo turizma s HSS-ovim Damirom Bajsom na čelu u četiri protekle godine dodijelilo je tvrtki Sanamens šest milijuna kuna za sudjelovanje u organizaciji manifestacija, uglavnom u organizaciji manifestacije Dani hrvatskog turizma, piše Novi list

Bajsovo ministarstvo poslove je spomenutom poduzeću davalo na temelju dodatka javne nabave 2B koji omogućuje da se posao delegira izravno, bez suvišnih 'komplikacija' što ih traže otvorene javne nabave, ističe riječki dnevnik.

Na isti način, podsjetimo, poslove od državnih poduzeća dobivala je notorna Fimi media, zbog čega vlasnica te tvrtke Nevenka Jurak, bivši premijer Ivo Sanader i rizničar HDZ-a Mladen Barišić danas trpe stanovite neugodnosti.

Posljednji posao uz pomoć spomenutog dodatka 2B Bajsovo ministarstvo dodijelilo je tvrtki Sanamens prije pet dana, a u pitanju je nabava 'usluge stručne i tehničke pomoći u organizaciji manifestacije Dani hrvatskog turizma 2011'. Za tu uslugu ministar Bajs iz budžeta ministarstva platit će 1,9 milijuna kuna.

Na pitanje koji točno posao tvrtka Sanamens obavlja na Danima turizma iz resornog ministarstva Novom listu odgovorili su sljedeće: 'Tvrtka Sanamens d.o.o. odradit će usluge stručne i tehničke potpore, najam vozila za prijevoz sudionika, najam tehničke opreme, organizaciju sudionika – izlagača na popratnim programima, prevoditeljske usluge, isporuku materijala i opreme te medijsku kampanju cjelokupne manifestacije, dizajn i pripreme za tisak promo materijala, uređenje dvorana, press centara, usluge fotografa i slično.'

Tvrtka Sanamens u vlasništvu je Maje Šostar, sestre zagrebačkog pročelnika Ureda za zdravstvo Zvonimira Šostara. Zanimljivo je da je pri poslovnoj suradnji Bajsovog ministarstva i Sanamensa potonja tvrtka iz godine u godinu dobivala sve više novca.

S tvrtkom Maje Šostar ministarstvo je započelo suradnju 2008. godine, kad je njezinoj agenciji natječajem dodijeljen posao od 678,7 tisuća kuna (bez PDV-a) za uslugu organizacije kongresne manifestacije. Pri nabavi je također bio primijenjen dodatak 2B, a znakovito je da je Sanamens naveden kao jedini ponuditelj iako se marketinške tvrtke na tržištu otimaju za svaku mrvicu proračunskog kolača.

Poslovi koje ministar Damir Bajs kao odgovorna osoba iz godine u godinu dodjeljuje tvrtki Maje Šostar nisu i jedini poslovni odnosi Ministarstva turizma i Sanamens.
Spomenuta agencija, naime, organizira izbor za Miss i Mistera Hrvatske, a četiri godine pokrovitelj izbora bilo je upravo Ministarstvo turizma. Resornog ministra, točnije nadležnu službu njegovog ministarstva, novinar Novog lista je pitao koliko je novca na ime pokroviteljstva došla tvrtka Sanamens, no odgovor nisu dobili. Istaknuli su da im je Ministarstvo također ostalo dužno odgovor na pitanje koje tvrtke je, osim Sanamensa, pozvalo na natječaj za posao organizacije Dana hrvatskog turizma.

Nakon objave teksta priopćenjem se oglasilo Ministarstvo turizma te istaknulo kako je kontrolu nad radom Ministarstva i predmetnih nabava, osim ureda Državne revizije, obavilo i Ministarstvo gospodarstva na zahtjev Državnog odvjetništva RH, te da u niti jednom slučaju nisu utvrđeni propusti. 'U svom dosadašnjem radu Ministarstvo turizma je, a posebice u postupcima nabave, pokazalo potpunu transparentnost te niti jedan ugovor nije potpisan dok nije prošao Zakonom utvrđeni postupak, a tako će Ministarstvo postupati i u budućnosti', poručili su iz Ministarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi