TENZIJE OKO VODOTORNJA

Je li Srbija išta obnovila u Vukovaru? Ne zna ni njihov konzul

08.04.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Nakon što je košarkaški klub Cedevita najavio da će sav prihod od prodanih ulaznica utakmice s Crvenom zvezdom donirati za obnovu vukovarskog Vodotornja, beogradske suparnike takva je namjera revoltirala, zbog čega su ga prijavili Euroligi. U srpskim se medijima oko toga podigla prilična prašina. Stoga smo upitali srpski konzulat u Vukovaru i tamošnje političare znaju li je li Srbija do sada pomogla u obnovi grada koji je do temelja razoren tijekom srpske agresije na Hrvatsku 1991. godine

Iako Srbi u Vukovaru nemaju ništa protiv obnove infrastrukture, sam povod aktualnoj donaciji Cedevite smatraju malo nespretnim.

Financijske pomoći iz matične države za obnovu grada u kojem žive, koliko im je poznato, do sada nije bilo.

'Nemamo osnova komentirati postupke košarkaških klubova. Nismo u mogućnosti odgovoriti koliko je Republika Srbija pomogla u obnovi Vukovara iz jednostavnog razloga jer ne raspolažemo traženim podacima', kratko je za tportal odgovorio Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru.

Iako osobno nije pridavao pažnju dimenzijama i pozadini utakmice, Srđan Milaković, dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske manjine, smatra kako je možda nespretno izabrana upravo ova s koje će se prihod usmjeriti za obnovu vukovarskog Vodotornja.

Za njegovu obnovu, u koju se, naime, uključila cijela Hrvatska, potrebno je prikupiti oko 20 milijuna kuna. Tome se priključila i KK Cedevita koja je svoju akciju opisala kao 'nastavak onoga što rade u suradnji s vlastima u Vukovaru' jer je, kako je objašnjeno, prepoznala važnost toga grada i njegove obnove.   

Cedevita inače ima suradnju s košarkaškim klubom Borovo, a u Vukovaru je i ranije organizirala neke utakmice.

'Nemam ništa protiv obnove i donacija, dapače, i ja sam za to, samo je možda povod malo nespretno izabran. Očigledno treba voditi računa o konotacijama kada su u pitanju bilo kakva događanja, kada u kontakt dolaze, bez obzira iz koje sfere, hrvatski i srpski subjekti, jer se daje povod za drugačije tumačenje', kaže za tportal Milaković koji ne raspolaže informacijama o tome koliko je Republika Srbija pomogla u obnovi Vukovara.

Prema njegovim saznanjima, u tom je dijelu bilo pokušaja prilikom posjeta bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru. Govorilo se tada, prisjeća se, o inicijativi obnove jedne ulice koja je nosila naziv srpskih književnika ili nekog grada. No misli kako to nije realizirano.

'Što se tiče neke pomoći, ona je više bila u smislu restauracije umjetnina Restauratorskog zavoda u Novom Sadu, ali kada je u pitanju obnova određenih građevina, nije mi poznato. Nisam siguran da je bilo takve vrste angažmana Republike Srbije na prostoru grada', rekao je Milaković.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nije bio dostupan za komentar do zaključenja teksta.