SLAB ODAZIV NA RASPRAVU

Je li Split destinacija za gay turizam?

04.05.2013 u 22:50

Bionic
Reading

LGBT udruge Rišpet, Kontra i Iskorak su u petak 3. svibnja organizirali u Splitu tribinu za kandidatkinje i kandidate na predstojećim lokalnim izborima. Tribina je bila isplanirana na način da im budu postavljana pitanja o podršci pravima LGBT osoba u Splitu

No, odaziv na tribinu je bio loš, što se u Splitu zapravo moglo i očekivati. Publika u kinu Zlatna vrata je bila malobrojna, tek pedesetak zainteresiranih, a još manji je bio odaziv kandidata. Od kandidata, odazvali su se tek Ivo Baldasar iz SDP-a i HSP-ovac Marijo Popović. Dragan Markovina je zastupao listu Drugo lice Splita, a Anđelka Visković i Marijana Puljak su poslali svoje zamjenike. U ime laburista je bila Marita Brčić Kuljiš, te Ana Rodin u ime SPH.

Moderator tribine je bila sociologinja Mašenjka Bačić, a kandidatima su pitanja vezana uz prava LGBT osoba postavljali Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta i Sanja Juras, koordinatorica Kontre. Svi kandidati i predstavnici su uglavnom jasno podržali borbu LGBT osoba za svoja prava, a malo dinamike na tribini je unio naravno Marijo Popović iz HSP-a koji nije dao prostora sumnji, te naglasio da HSP ne podržava ciljeve seksualnih manjina i njihovo "paradiranje". Spomenuvši troškove osiguranja prošlogodišnjeg Pridea u Splitu izazavao je reakciju i negodovanje u publici. 'Ostvarivanje ustavnih prava na jednakost i ravnospravnost nema cijene i to se mora platiti', jasan je bio komentar jednog od prisutnih u dvorani, koja je danas bila pod vidljivim i opsežnim mjerama sigurnosti.

Dragan Markovina je dodao da u uređenoj državi silu i represiju provodi, po slovu zakona, policija i da za to nisu ovlašteni prosvjednici protiv Split pridea. On je dao i prijedlog da budući LGBT centar u Splitu bude u zgradi tajne policije na Katalinića brigu, što su prisutni pozdravili s odobravanjem.

Punu podršku svim ciljevima LGBT zajednice, pa i podizanju zastave duginih boja na Pjaci je dao Ivo Baldasar. On je komentirao i pitanje treba li Split postati destinacija za gay turizam. 'Ja sam u turizmu radio godinama i u tom segmentu sam organizirao skupove i kongrese LGBT udruga. Da bi postali gay friendly grad, mi moramo pokazati da smo tolerantni grad. Gay osobe su poznate kao dobri potrošači i mi smo na tom segmentu kongresnog turizma dobro zaradili' pojasnio je Baldasar.

Nakon očitovanja kandidata, odgovarali su i na pitanja iz publike, pa je malo podrške dobio i HSP-ovac Marijo Popović. U jednom trenutku, Mateljan je čak dokazivao jednom jednom diskutantu da je i on ljudsko biće.

Na kraju zaključak tribine je bio da borba prava LGBT osoba u Splitu nije laka i da će proći još barem jedno do dva desetljeća da neke stvari koje su u civiliziranom svijetu demokratsko postignuće, to postanu i u Dalmaciji. Najbolji dokaz za to je taktički uzmak većine kandidata na lokalnim izborima koji nisu došli na tribinu, opsežne mjere osiguranja i relativno mali broj ljudi u publici.