PORTRET: DOMINIQUE STRAUSS-KAHN

Je li slabost prema ženama uništila 'vrućeg zeca' MMF-a?

16.05.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Iduće godine u ovo vrijeme prvi čovjek MMF-a Dominique Strauss-Kahn mogao je biti francuski predsjednik. Cijenjen zbog svoje pronicljivosti u području ekonomije i političke moći uvjeravanja, izgradio je grandioznu karijeru u svijetu međunarodnih financija, a činilo se da njegovoj predsjedničkoj kandidaturi ne mogu naštetiti ni glasine o brojnim izvranbračnim aferama

Najavio aferu novinarima

Strauss-Kahn je navodno tijekom ručka s novinarima 28. travnja rekao jeda bi mu protivnici mogli 'smjestiti', a osobito se bojao ministraunutarnjih poslova Claudea Gueanta. 'Jedna će me žena optužiti zasilovanje na parkiralištu... a za tu izmišljenu priču dobit će od petstotisuća do milijun eura', rekao je Strauss-Kahn, navodi jedan odprisutnih novinara. Priznao je da ima tri slabosti: 'novac, žene ižidovstvo'. 'Da, volim žene, pa što onda? Godinama govore ofotografijama divovskih orgija, no nikada nisam vidio ništa u javnosti?Pa neka onda pokažu te fotografije!'.

Taj otac četiriju kćeri u braku je s novinarkom Anne Sinclair, koja ne vjeruje u optužbu hotelske sobarice za pokušaj silovanja, što je ujedno i početak kraja političke karijere njezinog supruga.

Nove optužbe stigle su u nedjelju navečer, kada je članica Socijalističke stranke na francuskoj televiziji ustvrdila da je Strauss-Kahn 2002. napao njezinu kćer, kojoj je krsna kuma upravo Anne Sinclair.

Tristane Banon bila je u dvadesetim godinama i pisala je knjigu kada je od Strauss-Kahna zatražila intervju. U TV emisiji emitiranoj 2007, u kojoj je njegovo ime zataškano, Banon ga je opisala kao 'izbrazdanog čimpanzu' i navela da se morala boriti kako bi ga odgurnula od sebe. 'Završilo je loše - veoma nasilno - udarila sam ga. Dok smo se borili, spomenula sam riječ 'silovanje' kako bi ga uplašila, ali to nije imalo nikakvog učinka', rekla je Banon.

Banon je tada konzultirala odvjetnika, ali nije podnijela tužbu. 'Nisam htjela biti upamćena kao djevojka koja je imala problema s političarom', objasnila je.

Njezina majka Anne Mansouret rekla je novinarima u nedjelju da je ona odgovorila kćer od tužbe zbog bliskih veza s njegovom obitelji. 'Danas mi je žao što sam tada obeshrabrila kćer. Nosim tešku odgovornost', rekla je, dodajući da je Strauss-Kahn 'inače topao, suosjećajan i iznimno talentiran čovjek'. Napad je ostavio traga na njezinoj kćeri, koja je postala depresivna.

'Moja kćer još uvijek je u šoku zbog onoga što se dogodilo, unatoč godinama koje prolaze. To je posve poremetilo njezin život i dugo vremena bila je depresivna'. Ona smatra da Strauss-Kahn očito ima poteškoća s kontroliranjem svojih nagona.

'Osvajao je riječima'

Bivši kolege Dominiquea Strauss-Kahna (62), koji je bio sveučilišni profesor i francuski ministar financija prije nego što je 2007. izabran za predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tvrde da je riječ o šarmantnu i domišljatu čovjeku.

Strauss-Kahnu pripisuju se zasluge za transformiranje MMF-a, sa sjedištem u SAD-u, u ključnog igrača u Europi, gdje članice eurozone još traže način da poprave štetu i ograniče zarazu koja prijeti širenjem iz Grčke.

U međuvremenu, Strauss-Kahn prometnuo se u realnog i popularnog potencijalnog izazivača Nicolasa Sarkozyja na predsjedničkim izborima 2012. godine. Blistavu političku budućnost, međutim, urušila je optužba za seksualni napad iz njujorškog hotela.

Strauss-Kahn rođen je 25. travnja 1949. u ljevičarskoj židovskoj obitelji, u bogatom pariškom predgrađu. Rane godine proveo je u Maroku, odakle je obitelj otišla nakon devastirajućeg potresa 1960. godine, te u Monaku, prije povratka u Francusku.

Studirao je pravo i ekonomiju u Parizu za vrijeme slavnih studentskih prosvjeda 1968. te postao profesor, poznat po posvećenosti i profesionalizmu, prvo na Sveučilištu Nancy, a potom i na Sveučilištu u Parizu.

Bio je popularan i šarmantan profesor, dobro je izgledao i znao je izabrati prave riječi u pravom trenutku. 'Osvajao je riječima', rekao je jedan francuski novinar BBC-u.

Inkriminirajuće fotografije

Šef MMF-a navodno je još 2009. zaprijetio Nicolasu Sarkozyju zbog'prljavih trikova' kojim se nastoji osujetiti njegova potencijalnakandidatura na predsjedničkim izborima. Francuski mediji pisali su da jeStrauss-Kahn 'zaskočio' Sarkozyja u toaletu za vrijeme summita G20 uPittsburghu i rekao da mu je dosta glasina o njegovom privatnom životu iinkriminirajućim fotografijama sa ženama. 'Znam da sve to dolazi izElizejske palače. Reci svojim momcima da prestanu ili ću ići na sud',rekao je Strauss-Kahn, prema pisanju magazina Le Point magazine.

Prvi značajniji politički angažman Strauss-Kahn ostvario je kao gradonačenik Sarcellesa nadomak Pariza, gdje je svojim zalaganjem i dobrim radom zaslužio povjerenje. Nakon kraćeg vremena na čelu ministarstva industrije, imenovan je 1998. ministrom financija u socijalističkoj vladi Lionela Jospina, odgovornom za uvođenje Francuske u eru eura.

Njegov mandat obilježen je rastom BDP-a i padom stope nezaposlenosti, a kao socijalistički ministar proveo je široku privatizaciju u javnom sektoru. Suočen s financijskim skandalom i optužbama za korupciju, od kojih se naposljetku uspio 'očistiti', nakon dvije godine morao je odstupiti.

Reaktivirao se 2006, kada je izgubio predsjedničku nominaciju od Segolene Royal na socijalističkim predizborima. Već iduće godine uskrsnuo je na čelu MMF-a, a 2008. organizacija ga je ukorila zbog afere s mađarskom ekonomisticom Piroskom Nagy. Ona je napustila MMF, no Strauss-Kahn zadržao je svoju poziciju, kao i suprugu, američko-francusku novinarku Anne Sinclair, kojom se oženio 1991. godine.

Oni koji poznaju Strauss-Kahna, uz kojega se često lijepi francuski izraz 'Chaud Lapin' (vrući zec), sugeriraju da mu je reputacija zavodnika u Francuskoj mogla samo koristiti.

Hvaljen je i njegov rad na čelu MMF-a, a jedan bivši kolega usporedio je njegove političke vještine s vještinama 'vrhunskog igrača šaha'.

'Taj je čovjek briljantan politički operator', rekao je Simon Johnson.

Suočen s optužbama za pokušaj silovanja, seksualnog napada i pokušaja zatočenja, Dominique Strauss-Kahn sada se suočio sa svojim najvećim izazovom - čišćenja svog imena.