VELIKODUŠNA POTPORA

Je li SDP kupio mađarskog manjinca Juhasa?

16.02.2016 u 19:41

Bionic
Reading

Da Savez mađarskih udruga, na čijem je čelu saborski zastupnik Šandor Juhas, u vrijeme SDP-ove vlade iz proračuna za 2015. nije dobio 2,7 milijuna kuna, izvjesno je da ne bi pobijedio na izborima. Tvrdi to predsjednik Demokratske zajednice Mađara Robert Jankovics te bivšu vladu Zorana Milanovića optužuje za, kako kaže, netransparentnu dodjelu sredstava manjinskim udrugama

U proračunu za 2015., objašnjava za tportal izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Robert Jankovics, udruzi Savez mađarskih udruga iz Belog Manastira, čiji je predsjednik Šandor Juhas, istaknuti baranjski član SDP-a i Gradski vijećnik SDP-a u Belom Manastiru, kroz Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina odobreno je 2,7 milijuna kuna, i to temeljem amandmana Kluba zastupnika SDP-a, a uz blagoslov Ministarstva financija, kasnije i Vlade RH na čelu s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

'Prema pravu na pristup informacijama, 2015. od ravnatelja Ureda za ljudska prava i Ministarstva financija tražio sam da mi se dostavi preslika zahtjeva Saveza mađarskih udruga, priloga uz zahtjev, eventualnih očitovanja nadležnih tijela te ostale dokumentacije koja je u normalnim okolnostima trebala prethoditi odluci o davanju tako velikodušne donacije Savezu mađarskih udruga, odnosno financijski plan, temeljem kojih su ova enormna sredstva odobrena u državnom proračunu. Odgovoreno mi je kako zahtjev Saveza mađarskih udruga ne postoji, već su sredstva osigurana temeljem amandmana Kluba zastupnika SDP-a. Također, napominjem kako za ova golema sredstva nije bilo nikakvog javnog poziva ni natječaja, već su sredstva odobrena isključivo očiglednom političkom namjerom tadašnjeg Kluba zastupnika SDP-a, na čelu s Dragovanom', pojašnjava nam Jankovics.

Uvjeren je da su u proračunu neke udruge bile u povlaštenom položaju. 'Motiv da se javim je dosta širi kontekst. Od osam manjinskih zastupnika u ovom sazivu Sabora, od Juhasa, koji je član SDP-a, do SDSS-a te talijanske i češke manjine, svi su oni prije izbora bili skloni SDP-u i prije proglašenja rezultata dali su potporu Zoranu Milanoviću. I sve su udruge povezane s tim zastupnicima u proračunu za 2015.', upozorava Jankovics.

Među njima je i Juhas, naglašava Jankovics, član SDP-a.

'Nedvojbeno je da je razlog ovako velikodušnog odnosa SDP-ove vlade prema manjinskoj udruzi bila želja da se u izbornoj godini da enormna financijska potpora udruzi čiji je predsjednik Šandor Juhas kako bi mu se na taj način značajno pomoglo u predstojećoj izbornoj utrci za zastupnika mađarske nacionalne manjine u mandatu 2015. - 2019. jer je bilo jasno da će on – ukoliko pobijedi – odabrati suradnju s koalicijom Hrvatska raste, što se i dogodilo. Da nije bilo ovih enormnih sredstava, izvjesno ne bi bilo SDP-ovog Mađara u današnjem Saboru', kaže Jankovics, dodavšikako 'nije bitno kako je taj novac potrošen, nego temeljem čega je dodijeljen'.
Vlada Zorana Milanovića dodjeljivala je sredstva Savezu mađarskih udruga i u proračunu za 2013. i 2014., i to po 1,2 milijuna kuna svake godine. 'Ovakvim sustavom povlaštenih udruga narušavaju se odnosi unutar manjinskih udruga. Kako je moguće da je Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem, kojoj su bila puna usta transparentnosti, za osam zastupnika dijelila 16 milijuna godišnje bez ikakvog natječaja. Ovo su enormna sredstva', kaže Jankovics.

Iako su sredstva dodjeljivana i 2013. i 2014., a Savez mađarskih udruga je i 2012. odlukom Vlade dobio 800.000 kuna na ime pružanja humanitarne pomoći, Jankovics kaže da su ga tek nedavno upozorili na dodjelu sredstava. 'Smeta mi licemjerje sadašnje oporbe, a tada Vlade RH, i njihova netransparentnost. Ako ovo nije školski primjer netransparentnosti i ako nije školski primjer korupcije...', kaže Jankovics za tportal.

Ako sumnja u korupciju, zašto sve nije prijavio nadležnim organima, upitali smo Jankovicsa. 'Ne vidim tu kazneno djelo, nego je problem u transparentnosti', poručuje Jankovics.

Upravo je Jankovics na nedavnim parlamentarnim izborima za dvadesetak glasova izgubio od Juhasa u srazu za zastupnika mađarske nacionalne manjine. Već tada se znalo da je Juhas blizak SDP-u, no Jankovicsa se povezivalo s HDZ-om. 'Da sam prošao na izborima, stao bih uz Domoljubnu koaliciju. Uvjeren sam da ova država zaslužuje promjene u odnosu na prije. Ne znam je li se za to znalo prije, ali očito je SDP dignuo i Kurta i Murta protiv mene', poručuje Jankovics.

Juhas: Sredstva nam je dodjeljivala i Sanaderova vlada

Za tportal se oglasio zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik spomenutog Saveza mađarskih udruga Šandor Juhas. 'Gospodin Jankovics paušalno barata činjenicama jer želi manipulirati njima. Onaj tko gubi ima pravo ljutiti se. Sav novac su dobili Mađari, hrvatski Mađari i, umjesto da budemo sretni i ponosni što smo uspjeli napraviti ono što smo napravili, jedni druge blatimo', kazao je Juhas za tportal.

Od 2,7 milijuna kuna, koliko je Savez mađarskih udruga dobio u proračunu 2015., 1,3 milijuna kuna, objašnjava Juhas, Savez nije ni vidio jer se radi o sredstvima koja su direktno isplaćena za razvoj infrastrukture i učinjene radove na obnovi i izgradnji.

Sredstva koja je dobio Savez (op.a. koji ima zastupnika u Saboru od 2007.) transparentno se troše, pojašnjava Juhas za tportal. 'Ta sredstva se transparentno troše i upravo se podnose zahtjevi za sljedeću godinu. I drugi dobivaju, a financiraju se i udruge koje se ne financiraju iz drugih izvora. Ova sredstva su tražena i dobivena za sedam vrsta programa', pojašnjava Juhas, dodavši da se novac utrošilo na, primjerice, izdavanje dvojezičnih novina i programa putem elektroničkih oblika informiranja, za obnovu fundusa etno kuća, za proširivanje materijalne infrastrukture mađarskih zajednica, za obnovu, uređenje i održavanje mađarskih kuća, a prije i za obnovu sakralnih objekata i crkvi.

Sredstva su se, naglašava Juhas, dodjeljivala i prije SDP-ove vlade. 'Ona su se do pojave vlade SDP-a dodjeljivala iz proračunske zalihe i onda su bile primjedbe da se netransparentno dodjeljuju te je donesena odluka da se ne financira iz proračunske zalihe, nego da financiranje ide kroz Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Novac smo dobivali još od vremena vlade Ive Sanadera i to po 1,2 milijuna kuna godišnje', kaže nam Juhas.

Za sve programe, dodaje, za koje njegova udruga dobiva sredstva, moraju se priložiti računi, moraju se podnijeti izvještaji i, da je bilo ikakvih problema, taj se novac ne bi više dodjeljivao.

'Gospodin Jankovics u više navrata je pisao i Uredu i Vladi i žalio se - čak smo imali izvanredni proračunski nadzor - i nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, a to je bilo prije četiri godine. Prošle godine se isto žalio i opet smo imali poreznu inspekciju, a ona nije našla nikakvih negativnosti. Prijavio nas je i DORH-u i DORH je odbacio njegovu prijavu', kaže Juhas.

Smatra li da je s optužbama koje iznosi Jankovics povezano to što je jedan blizak jednoj političkoj opciji, a drugi suprotnoj, upitali smo Juhasa. 'Ne bih to politizirao, ali indikativno je to da se prije donošenja proračuna javljaju takve optužbe', zaključio je Juhas.

414130,404810,132610,132300