JOSIPOVIĆ O VOJSCI

'Je li moguće debalkanizirati regiju? Da, jest!'

18.03.2013 u 15:33

Bionic
Reading

Hrvatska doprinosi regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti u skladu sa svojim kapacitetima i odgovornostima, izjavio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Ivo Josipović iznijevši podatak da je u međunarodnim vojnim misijama dosad sudjelovalo 6.000 hrvatskih vojnika, od toga 4.000 u operaciji ISAF-a u Afganistanu

Govoreći na sastanku veleposlanika zemalja članica RACVIAC-a, Josipović je rekao da je Hrvatska kao mediteranska, srednjeeuropska i zemlja jugoistoka Europe predana stabilnosti regije i ulasku susjednih zemalja u EU i NATO.

'Je li moguće debalkanizirati regiju? Da, jest. Moguće je da ona postane zona sigurnosti i razvoja', rekao je Josipović u Rakitju na sastanku RACVIAC-a, Regionalnog središta za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja i verifikaciji.

Dodao je da je Hrvatska 90-tih godina prošloga stoljeća vodila obrambeni rat, ali je spremna suočiti se s ratnim zločinima te otvorena pitanja u regiji rješavati na miroljubiv način.

"Postoje određeni sporovi i otvorena pitanja sukcesije, nestalih, neriješene granice...Sve ih treba rješavati na miroljubiv način, a ne sukobima i ratovima", naglasio je Josipović u vojarni 'Vitez Damir Martić'.

U govoru stranim veleposlanicima i hrvatskim časnicima, Josipović je uspješnim primjerom regionalne suradnje ocijenio upravo RACVIAC, multinacionalno regionalno središte za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja zemljama jugoistočne Europe.

RACVIAC je nastao u sklopu Pakta o stabilnosti, a počeo je s radom 2000. potpisivanjem bilateralnog ugovora između Hrvatske i Njemačke koja je pokrenula taj projekt.

Uz kontrolu naoružanja, RACVIAC provodi seminare iz područja prenamjene vojnih objekata, nekretnina i osoblja, obrambenog planiranja i vojnog proračuna te demokratske kontrole oružanih snaga, a bavi se i suradnjom u borbi protiv ilegalne trgovine malim i lakim oružjem, u prirodnim katastrofama te nadzoru i upravljanju granicama.