RUŽA TOMAŠIĆ:

Je li Milanović kupio diplomu Pravnog fakulteta?

13.11.2013 u 16:04

Bionic
Reading

Europarlamentarka Ruža Tomašić obrušila se na premijera Zorana Milanovića zbog njegove izjave da Hrvatska nema pravo na gospodarski pojas. Milanović je na današnjem aktualnom prijepodnevu u Saboru izjavio da bi proglašenje bilo kakvog posebnog pojasa u hrvatskim vodama na Jadranu koji bi bio vezan uz ribolovna prava, bilo pravno neutemeljeno, dok se o ekološkoj zaštiti može razgovarati

Ruža Tomašić priopćila je da je premijer u odgovoru na zastupničko pitanje Ivana Šimunovića (HSP AS) iznio niz neistina i paušalnih ocjena, a njegovu izjavu da je proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranskom moru pravno neutemeljeno smatra apsolutno skandaloznom.

Prema UN-ovoj Konvenciji o pravu mora Hrvatska ima svako pravo proglasiti svoj gospodarski pojas, navodi Tomašić, podsjećajući da je Europska komisija dala jasan i nedvosmislen odgovor na njezino zastupničko pitanje i Hrvatskoj kao suverenoj obalnoj državi dala za pravo da zaštiti svoje more proglašenjem gospodarskog pojasa.

Dapače, napominje Tomašić, takav bi čin bio potpuno u skladu s novom zajedničkom ribarstvenom politikom EU-a, što je i Europska komisija dala do znanja.

'Tim više izjava premijera Milanovića kako bi pojas obuhvaćao samo ekološku komponentu, koja također nije zanemariva, ispada smiješna i neodgovorna. Brojne članice Europske unije imaju svoje gospodarske pojaseve i nijednoj ne pada na pamet ukidati ga. Mislim da to dovoljno govori o snazi i korisnosti pravnog instituta isključivog gospodarskog pojasa', poručila je Tomašić.

'Premijer je i na ovom primjeru pokazao da ne zna o čemu priča, što može značiti samo da je potpuno izgubio kompas, kupio diplomu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, jer je njegovo pravno znanje razočaravajuće, ili da otvoreno radi za nečije tuđe interese. Ne čudi stoga što je, prema vlastitom priznanju, propao kao diplomat. Ja mu predviđam da će propasti i kao političar, ali se usrdno nadam da neće cijelu državu sa sobom odvući u propast', zaključila je Tomašić, pozivajući Milanovića da podnese ostavku na svoju dužnost jer nije sposoban ni voljan zaštititi interese hrvatskog naroda i RH.