NOVI RADIO

Je li ime za Yammat FM ukradeno?

03.10.2014 u 09:59

Bionic
Reading

Yammat FM, novi zagrebački radio koji je prije nekoliko dana dobio četrnaestogodišnju koncesiju, iza kojeg stoje Alen Balen, Milan Peh i Siniša Švec, trojac s nekadašnjeg radija 101, još nije ni počeo s radom, a već su se pojavili problemi, i to oko naziva radijske postaje

Čim je objavljeno da je Yammat dobio koncesiju na 102,5 MHz, preko Facebooka se oglasio Aleksandar Ljiljak, skladatelj, pisac i producent, osnivač benda Yammat uz tvrdnju kako mu je Balen ime ukrao uz dodatak da im 'drži fige da uspiju i obogate se nakon čega će se njegov odvjetnik nagoditi s njima ili će se morati nazvati nekim drugim imenom'.

Ljiljak, koji danas stoji iza benda Headoneast, navodi kako je godinama upozoravao Balena da ne koristi ime po kojem je 2005. nazvao i svoju tvrtku.

'Yammat je bio moj bend, ja sam mu dao ime, osnovao ga 1998. godine i samo ja znam što ime znači. Ivana Babić, pjevačica benda  upoznala me Balenom koji je bio menadžer i s kojim sam potpisao ugovor koji postoji i danas. Deset godina sam ga upozoravao da ne koristi ime. Prevario me i bez moga znanja registrirao je ime u Zavodu za patente', tvrdi Ljiljak koji je prije nekoliko mjeseci u hrvatskom izdanju Rolling Stonea prozvao i članove benda, koji je nastavio raditi nakon razlaza s njim, za krađu.

'Najbolje bi bilo da ekipu okupljenu oko Yammata danas priupitate što znači to ime i vidjet ćete onaj poznati strah od nepoznatog i preteški, ukradeni teret koji su sami izabrali nositi', kazao je tada Ljiljak.

Balen ne negira da je bio u poslovnom odnosu s Ljiljkom, ali i dodaje kako su 'sve spekulacije netočne, sva dokumentacija vezana za dobivanje zagrebačke radijske koncesije za Yammat FM je čista kao suza, uključujući registraciju imena'.

Kao dokaz da je vlasnik imena, Balen je, uz odgovore na pitanja mailom, dostavio i izvod iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo u kojem stoji da je on vlasnik imena od 2005. godine.

'Iz toga je vidljivo da sam jedini nositelj prava na ime Yammat gotovo deset godina. Također, naglašavam da to ime koristim i kao ime tvrtke više od jednog desetljeća, baveći se specijalističkim poslovima TV, radijske i glazbene produkcije/postprodukcije i da u tom razdoblju nikada nitko nije osporavao', zaključio je Balen.