‘JA SAM RUS. NE TREBAM ZAŠTITU’

Javno mnijenje se okreće protiv Rusije na istoku Ukrajine

05.03.2014 u 08:19

Bionic
Reading

Više do 1000 prosvjednika s ukrajinskim zastavama izašlo je u utorak na ulice istočnog ukrajinskog grada Donjecka, po prvi put nadmašivši u brojnosti promoskovsku mladež koja je zaposjela zgradu vlade u njemu na kojoj se vijori ruska zastava.

Izjava predsjednika Vladimira Putina u subotu da Rusija ima pravo izvršiti invaziju na Ukrajinu bila je popraćena proruskim prosvjedima diljem ukrajinskog juga i istoka gdje se uglavnom govori ruski.

Ali tijekom sljedeća četiri dana izgleda da se raspoloženje u istočnim gradovima okreće nazad prema Kijevu.

Noseći plakate na kojima je pisalo ‘Ja sam Rus. Ne trebam zaštitu’, prosvjednici su prošli u blizini zgrade regionalne vlade ostajući na dovoljnoj udaljenosti kako bi izbjegli sukobe s proruskim mladićima koji su još unutra.
‘Moji roditelji su iz Rusije. Ja sam rođena u Ukrajini, ali ja sam Ruskinja. Moja djeca i unuci su rođeni ovdje.

Mi smo za Ukrajinu’, rekla je Natalija Sitnik koja je izašla na prosvjede protiv moguće ruske invazije.
‘Mi nismo tražili pomoć. Ne želim da Putin dovodi ovdje tenkove. Ne želim da pucaju u moju djecu. Neka nas čuju: 'Ne branite me od bilo koga. Nitko me ne napada’.

Donje katove vladine zgrade zauzeli su u ponedjeljak sljedbenici Pavela Gubareva, vlasnika reklamne agencije u Donjecku, koji je sebe proglasio ‘narodnim guvernerom’, zatražio da se prekinu veze regije s Kijevom te da se sav nadzor nad sigurnosnim snagama prepusti njemu.

Kijev kaže da je prosvjede, koji su istodobno izbili u Harkivu, Odesi, Dnjepropetrovsku i nekoliko drugih gradova satima prije nego je ruski parlament odobrio Putinu uporabu vojne sile, organizirala Moskva kao izgovor za invaziju. Tvrdi da su većina proruskih prosvjednika Rusi dovedeni preko granice autobusima.

Sve je više znakova, međutim, da je taktika promoskovskih prosvjednika te izgledi za punu vojnu invaziju mnoge na istoku okrenula da ostanu uz Kijev.

U Harkovu, drugom istočnom gradu, subotnji prosvjedi su bili nasilni, a desetine ljudi je ozlijeđeno kada su proruski prosvjednici napali zgradu regionalnog parlamenta divljački pretukavši malobrojne civile koji su izašli da je brane. To je međutim alarmiralo javnost. Grad je sada miran a ukrajinska zastava se ponovo vijori na zgradi, nakon što je bila zamijenjenaa ruskom, a ispred nje je oko 200 interventnih policajaca koji je štite.

Preko ulice naspram policije proruska gomila je spala na stotinjak ljudi.


Harper: Okupacija Krima ‘neviđena’ nakon 2. Svjetskog rata

Kanadski premijer Stephen Harper je ocijenio u utorak da ruska okupacija Krima predstavlja neviđenu situaciju nakon Drugog svjetskog rata.

‘Kada velika sila na temelju takozvanih vanteritorijalnih prava izvrši invaziju i okupaciju susjedne zemlje, to je neviđeno nakon Drugog svjetskog rata’, rekao je Harper u zastupničkom domu.

On je također najavio da će prekinuti sve bilateralne aktivnosti predviđene između kanadskih i ruskih oružanih snaga. Kanadski ministar vanjskih poslova John Baird je ponovio da ništa ne opravdava takvu vojnu invaziju.
U ponedjeljak je u razgovoru za državnu televiziju CBC ministar vanjskih poslova usporedio nazočnost ruskih postrojbi na Krimu s nacističkom invazijom na Sudete u bivšoj Čehoslovačkoj.

Ispred parlamenta u Ottawi je u utorak podignuta ukrajinska zastava.