HDZ TRAŽI OSTAVKU ŽUPANICE

Javila se Lovrić-Merzel: Moja je namjera bila uštedjeti

Bionic
Reading

'Poštujem građane i njihovo demokratsko pravo na prosvjed, to je u demokratskim društvima normalno i to je sve što ću o tome reći. Subotnji prosvjed bio je dijelom i politički prosvjed, oporba ga je iskoristila, građana je bilo svega 50-ak', smatra sisačko-moslavačka županica. Istodobno, županijski HDZ je na konferenciji za novinare istaknuo kako je neprihvatljivo obrazloženje o kupnji skupog automobila te da Marina Lovrić Merzel treba dati ostavku.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel objavila je da Dječji vrtić 'Krijesnica' u Hrvatskoj Kostajnici, koji od 1. listopada ne radi jer mu je račun blokiran, a tete osam mjeseci nisu primile plaću, od 1. prosinca počinje s normalnim radom, nakon što županija podmiri dugove, iako to nije u njezinoj ingerenciji, te osigura novac za normalan rad.

Županica je otkrila i razloge zašto je upravo sada povukla taj potez.

'Zato što je gradonačelnik Kostajnice potpisao sporazum o izvansudskoj nagodbi sa Zavodom za zapošljavanje da se ne ide u novu blokadu grada. Županija će za normalan rad vrtića iz mjeseca u mjesec izdvajati 815 tisuća kuna, direktno na račun vrtića. Ovo nisu vatrogasne mjere nego prijelazno rješenje', rekla je Lovrić-Merzel kako prenosi RTL.

Županica se osvrnula i na subotnji prosvjed građana pred zgradom županijske uprave u Sisku.

'Poštujem građane i njihovo demokratsko pravo na prosvjed, to je u demokratskim društvima normalno i to je sve što ću o tome reći. Subotnji prosvjed bio je dijelom i politički prosvjed, oporba ga je iskoristila, građana je bilo svega 50-ak', uvjerena je.

Lovrić-Merzel objasnila je i odluku da se krene u kupnju novog automobila.

'Godine 2008. uzeli smo automobil na leasing na pet godina. Kada je istekao bilo je jeftinije kupiti novi nego plaćati novi leasing. Moja namjera nije bila nikoga povrijediti, moja namjera bila je uštedjeti', tvrdi županica.

Nakon mirnog prosvjeda građana pod naslovom 'Autić za županicu', na odluku sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel da kupi novi službeni automobil Audi A6 za 433.000 kuna konferencijom za novinare reagirao je i županijski HDZ, koji traži njenu ostavku.

Autići pred vratima ureda sisačko-moslavačke županice

I dok oporba traži ostavku županice, ona uživa punu potporu članstva svoje organizacije SDP-a koje joj je na jučerašnjim unutarstranačkim izborima, kao jedinoj kandidatkinji za predsjednika Županijske organizacije SDP-a, dalo 95,1 posto glasova.

Na današnjoj HDZ-ovoj konferenciji za novinare, povjerenik Županijske organizacije stranke Ivo Žinić rekao je kako je neprihvatljivo obrazloženje o kupnji skupog automobila te da županica treba dati ostavku.
'Neprihvatljivo je njeno obrazloženje o kupnji skupog automobila, zbog toga jer dnevno prevaljuje oko 250 kilometara, te joj je potrebna veća sigurnost. Istovremeno su ceste na području županije u očajnom stanju. A tko pita za sigurnost naše učenike koji se svakodnevno do škole i natrag voze autobusima po tim cestama. Zbog nerazumnog trošanje novca i bahatosti, mislim da županica mora podnijeti ostavku', rekao je Žinić.

U nedjelju su održani redovni izbori za predsjednika Županijske organizacije SDP-a na 28 biračkih mjesta u 19 gradskih i općinskih organizacija SDP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji. Jedina kandidatkinja za predsjednicu je bila dosadašnja predsjednica Marina Lovrić Merzel, koja je dobila 1194 glasa, ili 95,1 posto. Nevažećih je bilo 62 listića, ili 4,9 posto. Izborima je od ukupno 2014 članova stranke, pristupilo 1256 članova ili 62,4 posto.