OBRAZOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE

Jasen Mesić upoznat s problemima invalida

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 13:52
  • Objavljeno 24.04.2009 u 13:52
Jasen Mesić

Jasen Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadić

Kandidat koalicije HDZ-HSS-HSLS za zagrebačkoga gradonačelnika Jasen Mesić upozorio je danas na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom u gradu i istaknuo da je ponajprije potrebno uložiti u njihovu prekvalifikaciju i zapošljavanje

ZAGREB - Mesić je obišao grad s Hrvojem Belamarićem, voditeljem emisije o osobama s invaliditetom na Radiju 101, koji ga je tom prigodom upoznao s problemima s kojima se on i sve druge osobe s invaliditetom susreću.

Mesić je naglasio da je skrb o osobama s invaliditetom civilizacijsko dostignuće, a grad Zagreb, 'koji bi u tome trebao biti primjer', nije dovoljno učinio. 'Invalidi ne trebaju milostinju. To su naši sugrađani koji su i te kako sposobni obavljati puno poslova', rekao je i dodao kako je potrebno mnogo više učiniti za njihovo obrazovanje, prekvalifikaciju i zapošljavanje. 'U Hrvatskoj je 11 posto osoba s invaliditetom, a to je velik broj', upozorio je.

Grad za njih mora osigurati veći broj radnih mjesta, rekao je Mesić i kao negativan primjer naveo da u gradskom uredu zaduženom za osobe s invaliditetom radi samo jedna osoba s invaliditetom. 'Također treba dati financijske poticaje privatnim poduzetnicima da zapošljavaju osobe s invaliditetom', dodao je.

Infrastruktura, koja je loša i za same građane, poseban je problem, upozorio je. U gradskome središtu samo je jedan zahod prilagođen osobama s invaliditetom, a nisu im prilagođena ni tramvajske postaje, upozorio je Mesić. Naglasivši kako im treba osigurati pristup svim javnim institucijama, Mesić se zauzeo i za osnutak info-pulta i nabavu posebnih taksija za osobe s invaliditetom.

'Sve što se može iskoristiti za kvalitetniji život osoba s invaliditetom trebalo je odavno nabaviti, no kako ova gradska vlast nije odgovorna ni za sve građane, nije odgovorna ni za osobe s invaliditetom', ocijenio je Mesić.

Belamarić, i sam osoba s invaliditetom, rekao je da njihovi problemi ne smiju biti stranačko pitanje. 'Ne treba gledati tko je što predložio, nego koliko će invalidima sutra biti bolje', upozorio je Belamarić. Ustvrdio je kako je problem u tome što se 'invalide shvaća kao socijalnu kategoriju' i nedovoljno ulaže u njihovo obrazovanje i zapošljavanje. U samome gradu, kako je dodao, 'svi su se problemi osoba s invaliditetom davno prije trebali potencirati kroz rad u Gradskoj skupštini'.

Sve dok je osoba s invaliditetom ekonomski neovisna, ona sama plaća svoje račune i troškove i živi svoj život, a kad je ovisna o gradu i drugima, ona ne može biti dio tog društva i, nažalost, izopćena je, upozorio je Belamarić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi