DOK PROSVJEDI JAČAJU

Janukovič s Putinom o strateškom partnerstvu

06.12.2013 u 22:06

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u petak je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o strateškom partnerstvu s Rusijom unatoč proeuropskom angažmanu ukrajinske oporbe koja u nedjelju sprema novo veliko okupljanje tijekom kojega će tražiti Janukovičev odlazak s vlasti

"Dvojica šefova država sastali su se u Sočiju gdje su razgovarali o trgovinskoj i ekonomskoj suradnji te o pripremi budućega sporazuma o strateškom partnerstvu", priopćilo je ukrajinsko predsjedništvo, a informaciju je potvrdio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sastanak je uslijedio nakon Janukovičeva posjeta Kini, koji je oporba kritizirala, jer je realiziran usred previranja oko sporazuma Ukrajine o europskom pridruživanju. Janukovič je otkazao posjet Malti predviđen za idući tjedan da bi se "koncentrirao na unutarnjopolitička pitanja".

Oporba je u petak ponovno izrazila oštro protivljenje bilo kakvom udruživanju u carinsku uniju s bivšim sovjetskim republikama kojoj je na čelu Moskva. "Pokušaji vlasti da proda Ukrajinu Rusiji propast će. Ukrajinske vlasti suočit će se još većim valom prosvjeda", rekao je jedan od oporbenih čelnika Arsenij Jatsenjuk.

Ukrajinska oporba, koja je u posljednjih nekoliko dana dobila snažnu potporu Zapada, poziva na nove demonstracije u nedjelju ujutro na Trgu neovisnosti, simbolu Narančaste revolucije 2004.