UDAR NA NOVINARSKE SLOBODE

Janšini fanovi prijetili autorima knjige o švercu oružja iz Slovenije u RH

08.12.2011 u 07:05

Bionic
Reading

Slovenski novinari Blaž Zgaga i Matej Šurc primili su anonimne prijetnje smrću nakon niza neobjektivnih napisa portala politikis.si o njihovu istraživanju šverca oružja početkom 90-ih na području bivše Jugoslavije


Anonimne prijetnje i uvrede dvojici istraživačkih novinara, autorima trilogije 'U ime države' o švercu oružja u organizaciji tadašnjih vodećih političara Slovenije u suradnji s hrvatskim, upućene su putem komentara čitatelja internet portala politikis.si.

Portal u vlasništvu tvrtke Nova obzorja založba u 44-postotnom vlasništvu Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, posljednjih tjedana nekritički se obrušava na Zgagu i Šurca i njihovo istraživanje o švercu oružja na prostoru bivše Jugoslavije u kojem razotkrivaju ulogu demokrata Janše.

Seriju uvreda i prijetnji, potvrdio je Zgaga tportalu, uzrokovao je članak 19. studenog o održavanju rasprave o knjigama 'U ime države' na Fakultetu društvenih znanosti, što je Politikis ocijenio 'nedostojnim'.

Politikis tvrdi da 'ništa nova' javnosti ne nude tri opsežne knjige, s podacima iz 6.000 analiziranih dokumenata, izjavama svjedoka, sudionika i stručnjaka koji dokazuju da je slovenski politički vrh organizirao šverc oružjem preko Slovenije za zaraćene strane u bivšoj Jugoslaviji početkom 1990-ih.

Slovenija je tada bila glavni logistički centar za smještaj i promet oružja prema ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Iako je za područje Jugoslavije trajao embargo UN-a na uvoz oružja, Hrvatska ne može biti zahvalna tadašnjim političarima na ovom švercu - jer je profit od trgovine višestruko premašivao normalne okvire i završavao u privatnim džepovima slovenskih dužnosnika umjesto državnom budžetu.

Zgaga i Šurc dokazali su da je za šverc znao uzak krug ljudi oko tadašnjeg ministra obrane Slovenije Janeza Janše i ministra unutrašnjih poslova Igora Bavčara. Oružje se Hrvatskoj prodavalo i u vrijeme dok još nije bilo sigurno da li će biti nužno za obranu Slovenije u ratu s JNA.

Novinarski dvojac utvrdio je Kopar kao glavnu tranzitnu luku za oružje uvezeno iz zemalja bivšeg SSSR-a i drugih, poput Paname te transport za Hrvatsku. Zgaga i Šurc objavili su i analizirali dokumente o tvrtkama uključenima u ovaj ilegalni biznis, o čemu je tportal već pisao detaljnije.

Nakon prijetnji i uvreda potporu Zgagi i Šurcu dala je međunarodna organizacija Novinari bez granica.

Njihovo istraživanje nagrađeno je posebnim diplomama na nedavnom Medijskom forumu jugoistočne Europe, u organizaciji Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO) iz Beča, Srednjoeuropske inicijative (CEI) iz Trsta i Medijskog programa jugoistočne Europe njemačkog Konrad-Adenauer-Stiftunga (KAS).

Slične prijetnje Zgaga je primio i nakon što je u rujnu 2008. godine pomogao Magnusu Berglundu, novinaru finske TV stanice YLE, u razotkrivanju korupcijske afere 'Patria' (nabava vojnih vozila), zbog koje sada traje suđenje Janezu Janši.