SLOVENSKI KOMENTATORI:

'Janšina koalicija se raspada, a on odbija dati ostavku'

14.01.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Petostranačka koalicija koja je prije jedanaest mjeseci sastavila slovensku vladu više praktički ne postoji, a politička kriza izazvana nalazom protukorupcijske komisije o netransparentnoj imovini dvaju vodećih političara mogla bi potrajati i to zbog odbijanja premijera Janeza Janše da dade ostavku, procjenjuju slovenski komentatori

'Janšina vlada po svoj prilici odlazi, ali problemi države ostaju isti, štoviše idućih bi mjeseci mogli eskalirati, a ostaju i isti političari. Promjene dolaze, ali će put do njih biti dug', navodi u glavnom komentaru ljubljansko 'Delo'.

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u subotu je zbog optužbi protukorupcijske komisije 'zamrznuo' svoj položaj predsjednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), najveće u parlamentu, otvarajući manevarski prostor za stvaranje parlamentarne većine koja bi podržala neku drugu, prijelaznu vladu. No, takav se potez ne može očekivati od premijera Janeza Janše koji vodi najveću stranku u vladi, navodi u komentaru 'Delo' dodajući da će on radije odabrati rizik prijevremenih izbora jer računa na relativno homogenu izbornu bazu.

Predsjednik slovenskog parlamenta i čelnik Građanske liste, jednog od mlađih partnera u Janšinoj koalicijskoj vladi, Gregor Virant zatražio je od Janše povlačenje s mjesta premijera u roku od 10 dana i isticanje novog kandidata Slovenske demokratske stranke (SDS) za tu dužnost. U suprotnome, stranka najavljuje povlačenje iz vlade, čime bi ona ostala bez potpore većine u parlamentu. Slično razmišljaju i ostale tri stranke u koaliciji. Janša odbija povlačenje s dužnosti negirajući nalaze protukorupcijske komisije, a također odbija i glasovanje o povjerenju vladi, u čemu je dobio potporu svoje stranke.

Predsjednik Borut Pahor, koji bi se u ponedjeljak trebao sastati s Janšom, u nedjelju je izjavio da je na vladajućoj koaliciji odluka o tome može li funkcionirati u sadašnjim okolnostima. Tijekom dana očekuje se i očitovanje triju stranaka vladajuće koalicije o načinu izlaska iz sadašnje krize.

Ljubljanski 'Dnevnik' navodi da bi političko previranje, nastalo sada već očitim raspadom Janšine koalicije, moglo potrajati tjednima, ali da je jasno da se Janša na položaju premijera 'ne može održati'. List podsjeća kako Janša odbija i mogućnost formiranja tehničke vlade dodajući kako se 'čini da je kraj Janšine vlade neizbježan te da se na ljevici traže nova rješenja'. To otvara mogućnost nužnog procesa obnove slovenskih političkih elita, ocjenjuje 'Dnevnik'.

Mariborski list 'Večer' navodi u ponedjeljak da od Janše ne treba očekivati ostavku kojom bi dopustio formiranje neke nove parlamentarne većine, ali da se on u sadašnjoj situaciji sigurno neće odlučiti ni za glasovanje o povjerenju svojoj vladi u parlamentu jer ne može računati na dobivanje potrebne većine.

U slučaju glasovanja o povjerenju i izostanka potpore Janšinoj vladi došlo bi do situacije u kojoj bi stranke i zastupničke skupine u parlamentu iz tri pokušaja trebale izabrati novog mandatara, a u slučaju da u tome ne uspiju uslijedili bi prijevremeni izbori.

Većina slovenskih medija procjenjuje kako bi sadašnju političku krizu najbrže razriješila Janšina ostavka, stvarajući prostor za formiranje prijelazne koalicije ili tehničke vlade, ocjenjujući da je to teško očekivati.

Mediji citiraju i političkog analitičara Vladu Miheljaka koji tvrdi da prijevremeni izbori, ako bi postali neizbježni, ne bi trebali biti prije jeseni, kako bi se dopustilo da u međuvremenu dođe do formiranja političkih opcija i stranaka koje bi više od sadašnjih mogle zadovoljiti birače, razočarane sadašnjim političkim elitama.

U slučaju da stranke ipak pristanu na formiranje nepolitičke, tehničke vlade, mediji uz menadžera Petera Kraljiča, koji se u tim nagađanjima zadnjih dana spominjao kao mogući mandatar, sada spominju i 49-godišnjeg Igora Šoltesa, predsjednika državnog revizorskog suda, kojemu na tom mjestu uskoro istječe mandat i kojega mediji predstavljaju kao stranački neutralnog stručnjaka za financijska pitanja.