'DOMOBRANSKA VUCIBATINA'

Janši smrću prijeti 'Bin Laden' iz Celja

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.02.2012 21:16
  • Objavljeno 02.02.2012 u 21:10
jANEZ Janša

jANEZ Janša

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenska demokratska stranka (SDS) prijavila je u četvrtak policiji prijetnje smrću mandataru za sastav nove vlade, predsjedniku stranke Janezu Janši, izrečene u anonomnom pismu pristiglom na sjedište stranke.

Stranka podsjeća da je Janša slične prijetnje u anonimnom pismu dobio prije tri tjedna, pa je policiji dala suglasnost za kazneni progon nepoznatog počinitelja. Ljubljanska policijska uprava priopćila je da je upoznata sa slučajem i da već provodi potrebne mjere.

Mediji su objavili i presliku pisma potpisanog sa "Bin Laden", koje je bilo poslano iz Celja, a pisano je mehaničkim pisaćim strojem. Anonimna osoba, koja se potpisala kao "Bin Laden", prijeti smrću Janši i njegovoj obitelji, tvrdeći da je Janša "domobranska vucibatina" koju treba "strijeljati".

Slovenski "Bin Laden" tvrdi da je Janša došao do mandata sa sastav vlade mimo volje birača nakon što je njegova stranka izgubila izbore, te da je Janša bio uključen u "mafijaške poslove" šverca oružja u vrijeme raspada Jugoslavije i da je optužen u korupcijskoj aferi Patria.

Telefonske i pismene anonimne prijetnje slovenskim političarima nisu rijetkost, osobito u vrijeme izbora ili prilikom formiranja vlade. Psiholozi ih ne smatraju pretjerano ozbiljnima, te smatraju da obično dolaze od psihološki nestabilnih osoba ili su odraz tradicionalnog političkog rivaliteta ljevice i desnice, što ponekad dobiva dimenzije ekstremnog sektaštva i verbalnih ispada, ali vrlo rijetko prelazi u nasilne oblike.

Sličnim prijetnjama bio je nedavno prilikom razgovora sa strankama o formiranju vlade izložen i neuspješni prethodni mandatar Zoran Janković, Janšin politički konkurent, koji je na izborima osvojio najviše glasova, ali nije uspio sastaviti koaliciju, pa ga je u Ljubljani štitila policija u civilu.

Janša bi prema nekim najavama u petak mogao objaviti kandidate za ministre u svojoj budućoj vladi, a parlament bi o vladi glasovao krajem idućeg tjedna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!