USUSRET SLOVENSKIM IZBORIMA

Janša u prednosti, ali ne odlučujućoj

28.11.2011 u 14:01

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Janez Janša još nema odlučujuću prednost koja bi mu jamčila formiranje stabilne vlade nakon prijevremenih izbora u nedjelju, 4. prosinca, unatoč trendu rasta potpore biračkog tijela, ocjenjuju u ponedjeljak slovenski mediji

Prema zadnjoj anketi ljubljanskog Dela, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) u nedjelju bi mogla osvojiti 35 posto glasova, a stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića 23 posto. Pri tome Janšu kao najkompetentniju osobu za položaj premijera vidi 32, a Jankovića 22 posto ispitanika, pokazuje anketa objavljena u ponedjeljak. Aktualnog premijera Boruta Pahora, čijim bi Socijalnim demokratima (SD) moglo pripasti skoro 11 posto glasova, kao osobu primjerenu da i dalje vodi vladu vidi manje od osam posto birača, pokazala je anketa vodećeg slovenskog dnevnog lista. Osim izbornog rezultata najvećih stranaka, formiranje koalicije nakon izbora ovisit će i o manjim strankama ljevice i desnice, što bi moglo produžiti vrijeme u kojem će budući mandatar sastavljati vladu.

Mariborski dnevni list Večer tvrdi u ponedjeljak, pozivajući se na domaće analitičare, da ni mogućnost da Janković u zadnjem tjednu kampanje izbije na prvo mjesto i pretekne Janšu nije posve isključena, ali da je vjerojatnije kako će konačni rezultat izbora krojiti stranka koja je prema sadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja na trećem mjestu. Riječ je o Građanskoj listi Gregora Viranta, kojoj su ankete nakon ulaska u političku arenu prije manje od dva mjeseca najavljivale čak i mogućnost izborne pobjede, ali je doživjela veliki pad pa je trenutačno podržava oko deset posto birača.

'Večer' navodi da bi upravo Virant, koji će na dan izbora proslaviti 42. rođendan, mogao biti 'ključ', odnosno jezičak na vagi za formiranje buduće vladajuće koalicije jer on unaprijed ne isključuje ni koaliciju s Janšom niti priklanjanje Jankoviću. Iako ga slovenski analitičari smatraju vjerojatnijim potencijalnim saveznikom Janše u formiranju vlade desnog centra, neki ne isključuju u potpunosti ni kombinaciju u kojoj bi okosnicu vlade činili Janković, Virant i Pahor.

Virant je u nedjelju izjavio da se ne slaže s cinizmom koji Janša nekad pokazuje u odnosu prema političkim konkurentima, pa i prema pravosudnim organima i predsjedniku republike te da njegova stranka neće ići u koaliciju 'pod svaku cijenu'. Između ostalog, pristane li na ulazak u vladu, Virant računa na dobivanje više ministarskih mjesta, među kojima ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova.

Janša je svojim biračima u nedjelju u 'chat' raspravi ustvrdio da ga rezultati predizbornih anketa, koji mu daju znatnu prednost pred konkurentima, 'ne zavaravaju'.

Naprotiv, dodao je da u danima do izbora postoje mogućnosti da se dođe do takvog rezultata koji će omogućiti da se Sloveniju napravi 'uspješnijom i pravednijom' državom.