KRIZA U SLOVENIJI

Janša u parlamentu ponovio da ne razmišlja o ostavci

28.01.2013 u 21:33

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša ponovio je u ponedjeljak u parlamentu da ne razmišlja o ostavci, unatoč političkoj krizi nastaloj zbog izvješća antikorupcijskog povjerenstva prema kojemu nije prijavljivao stvarno stanje svoje imovine

Janša je rekao da neće dati ostavku jer smatra da bi to dovelo do do prijevremenih izbora i 'praznog hoda' od četiri mjeseca,u kojemu se ne bi moglo donositi odluke. A to bi zbog zaustavljanja neophodnih reformi dodatno pogoršalo stanje u državi i njezinu financijsku stabilnost, smatra on.

Uz to, dodao je Janša, prijevremeni izbori ne donijeli bitno drugačiji izborni rezultat ako se prije toga ne promijeni izborni zakon. Dodao je da oporba prema ustavu ima mogućnost sama predložiti mandatara za novu vladu ako je uvjerena da za to raspolaže s potrebnom većinom u parlamentu.

Prema slovenskim zakonima, najmanje deset zastupnika može pokrenuti pitanje ostavke vlade na taj način da istakne svog kandidata za novog mandatara. U tom slučaju, ako parlament takvog novog kandidata potvrdi većinom glasova, računa se da je vladi automatski izrečeno nepovjerenje, a novi mandatar treba parlamerntu predložiti novu. No, za to je potrebno da oporbene stranke osiguraju više od polovice svih glasova u parlamentu.

'Ako imate tu većinu, onda vladu možete sastaviti za dva tjedna', rekao je Janša.

Predsjednik zastupničkog kluba Socijalnih demokrata (SD) Janko Veber izjavio je da je unatoč Janšinim obećanjima s početka mandata da će zemlju izvući iz krize, u godinu dana od kako vodi vladu Slovenija zadužena za dodatne dvije milijarde eura, da je negativna stopa rasta tri posto, a broj raspoloživih radnih mjesta koja se nude 12 posto manji nego 2011. godine, te da je BDP pao za 400 milijuna eura.

Na pitanje kako Sloveniji vratiti međunarodni ugled i kredibilnost Sloveniji zbog nalaza protukorupcijskog povjerenstva o njemu i ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću, Janša je rekao da je to povjerenstvo po svojemu sastavu nevjerodostojno i da se bavi njegovom političkom diskreditacijom.