SAM ILI PRISILNO

Janša tvitao poziv u zatvor za 20. lipanj

10.06.2014 u 15:48

Bionic
Reading

Slovenski oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša potvrdio je u utorak da je primio poziv na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora, objavivši ga na društvenoj mreži twitter

Janša se prema pozivu u zatvor Dob mora javiti 20. lipnja, a u suprotnom će biti prisilno priveden na vlastiti trošak.

'Raspišimo izbore, zatvorimo čelnika opozicije i pošteno pobijedimo', ironičan je Janšin komentar što ga je uz objavu sudskog poziva napisao na twitteru, aludirajući na skorašnje parlamentarne izbore, te optuživši za presudu bivšeg predsjednika Milana Kučana i njegov politički krug.

Prema slovenskom zakonu o izvršavanju kaznenih sankcija, osuđenici imaju pravo zatražiti odgodu izvršenja kazne ako za to imaju opravdane razloge.

Janša koji u drugom braku ima dvoje malodobne djece izjavio je nedavno da ne misli tražiti alternativno ili blaže izdržavanje kazne koju smatra nepravednom, a proces na koji je osuđen smatra političkim.

Janši je u travnju viši sud u Ljubljani potvrdio presudu prvostupanjskog suda iz lipnja prošle godine, kojom je osuđen na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura. Osuđen je zbog pogodovanja tvrtki Patria, u vrijeme kad je bio premijer 2006. godine, kad je finska tvrtka sa slovenskom vojskom sklopila ugovor o isporuci oklopnih transportera i naoružanja u vrijednosti 278 milijuna eura.

Prema presudi, Janša je kriv jer se suglasio da od Patrije primi obećanu nagradu ako se posao zaključi, što on negira od samog početka slučaja.

Janšini odvjetnici žalili su se ustavnom sudu na izvršenje kazne navodeći da su Janši tijekom procesa kršena ljudska prava i građanske slobode, a pripremaju se i na podnošenje zahtjeva za zaštitu zakonitosti pred vrhovnim sudom.

Janša je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) koja ga unatoč osudi i dalje podržava, tvrdeći da je njegovo zatvaranje posljedica želje njihovih političkih protivnika da se Janša i stranka difamiraju uoči prijevremenih parlamentarnih izbora koji se održavaju 13. srpnja.