PREMA SLOVENSKIM MEDIJIMA

Janša osumnjičen u aferi Patria

20.08.2010 u 18:08

Bionic
Reading

Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša jedan je od osumnjičenih u korupcijskoj aferi 'Patria' čija je istraga u Sloveniji pred završetkom, tvrde u petak neki slovenski mediji

Prema navodima portala slovenske televizije, protiv Janše neslužbeno još nije podignuta optužnica nego je kriminalistička policija protiv njega podigla kaznenu prijavu, i to zbog sumnji da je kao predsjednik vlade zlorabio službeni položaj i 'nezakonito primao darove'.

Janša je za mariborski list 'Večer' izjavio da do sada nije primio nikakvu optužnicu vezanu uz taj slučaj.

Ljubljanski tjednik 'Mladina' tvrdi međutim u svom novom broju da je istraga u Sloveniji o aferi 'Patria', koja se inače vodi i u Austriji i Finskoj, već završena. Kako tvrdi tjednik, istražna sutkinja navodno je napisala i sudu predala prijedlog optužnice koja se odnosi na Janšu, što državno odvjetništvo nije potvrdilo ni opovrglo.

Prema tvrdnjama 'Mladine', Janšu u slučaju korupcijske afere 'Patria' u istrazi kompromitiraju podaci nađeni u računalu jednog od njegovih nekadašnjih suradnika. Oni navodno svjedoče da je Janša kao predsjednik vlade u vrijeme vođenja pregovora s finskim proizvođačem vojne opreme kod kojega je slovenska vojska naručila oklopna vozila u vrijednosti 278 milijuna eura, znao za dogovor da se dio provizije upotrijebi za financiranje dvaju besplatnih tjednika kojima se pred parlamentarne izbore 2008. godine promovirala njegova Slovenska demokratska stranka.

Vodeći slovenski mediji objavili su u četvrtak da je u krugu osumnjičenih u Sloveniji za primanje nezakonitih provizija pet osoba, među njima bivši časnici vojske i poslovni ljudi, te neki članovi Janšine stranke.

Bivši predsjednik slovenske vlade od izbijanja afere u ljeto 2008. ustrajno tvrdi da s aferom nema ništa, te da su u medijima priče kako je od Patrije dobio proviziju bile lansirane kako bi ga se onemogućilo da pobijedi na izborima.