OSTAJE PREMIJER

Janša dobio potporu stranke

10.01.2013 u 08:07

Bionic
Reading

Janez Janša ostaje predsjednik Slovenske demokratske stranke, odlučilo je Vijeće stranke na izvanrednoj sjednici, javlja HTV. Stranka je pružila punu potporu predsjedniku i premijeru kojega je Antikorupcijsko vijeće optužilo da mu je imovina u nerazmjeru s primanjima. Tajnim glasovanjem demokrati su jasno stali uz Janšu te ga je od 285 vijećnika podupro čak 281

Uoči glasovanja Janez Janša je rekao da će, ako mu stranka uskrati povjerenje, odstupiti s mjesta premijera. Razlog je izvještaj antikorupcijske komisije koja je utvrdila da je prevelik raskorak između Janšine stvarne imovine i financijskog stanja koje je prijavio kao političar.

Sporno je to, podsjeća HTV, jesu li Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković zatajili stvarne imovinske podatke, kako tvrdi parlamentarno povjerenstvo za borbu protiv korupcije.

U protekle dvije godine premijer je navodno povećao imovinu za najmanje 210.000 eura u odnosu na prijavljenu. Janša uzvraća da je riječ ne samo o manipulaciji nego i pokušaju političke likvidacije. Posjeduje samo polovicu stana u Ljubljani, vikendicu na Bovcu te dio naslijeđenoga poljoprivrednog zemljišta.

Vijeću stranke objasnio je da je nakon 35 godina rada njegova imovina manja od 300.000 eura. Priznao je da je samo učinio proceduralni gaf i zaboravio prijaviti neke izmjene u osobnoj imovinskoj kartici.

Janšini koalicijski partneri u vladi smatraju da treba odstupiti s mjesta premijera.