šef sabora

Jandroković: Obilježimo dostojanstveno Dan sjećanja

18.11.2023 u 10:39

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković pozvao je u subotu iz Vukovara na dostojanstveno obilježavanje Dana sjećanja i komemoriranje žrtve Vukovara, Škabrnje i svih hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu

Hrvatska danas obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a uoči klone sjećanja novinari su Jandrokovića u Vukovaru pitali za komentar različitih izjava i događanja proteklih dana u kojima se spominjalo i mogućnost da će biti dvije kolone.

Predsjednik Sabora rekao kako je bilo "puno toga rečeno što se nije trebalo izreći zadnjih nekoliko dana pa i tjedana" te naglasio kako je danas dan "kada zaista treba nastupati promišljeno, odgovorno i koncentrirati se ne obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara, na žrtvu Škabrnje i na sve žrtve iz Domovinskog rata".

"Danas je takav dan kad je Hrvatska ujedinjena, danas obilježavamo sve žrtve iz Domovinskog rata, a ponajprije žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dakle, moramo biti dostojanstveni, moramo biti promišljeni i govoriti ono što danas treba reći, a to je da je Vukovar simbol hrvatske slobode, simbol hrvatskog stradanja, da je Vukovar bio grad koji je slomio velikosrpsku agresiju i nakon kojega su stvari krenule prema pobjedi u Domovinskom ratu", poručio je Jandroković.

Danas se trebamo prisjetiti svih žrtava koje su stradale u Domovinskom ratu, dodao je, trebamo se pokloniti žrtvi grada Vukovara, žrtvi njegovih stanovnika, iskazati poštovanje prema svima koji su poginuli, koji su stradali, koji su nestali.

  • +12
Kolona sjećanja u Vukovaru 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

"Danas ne treba govoriti o podjelama, bit će vremena za političke bitke, ali danas pozivam sve da budu dostojanstveni, da s dignitetom obilježimo ovaj važan dan hrvatske povijesti", ponovio je.

Novinari su ga pitali ima li odgovornosti političara "za to što se dijeli nacija na ovakav dan, a Jandroković je odgovorio kako "svatko postupa po svojoj savjesti" te da svatko "mora odgovarati za ono što čini i što izgovara".