televizijsko gostovanje

Jandroković: Novi ministri ovisit će o dogovoru s mogućim partnerima, a njihova imena su šlag na torti

30.05.2017 u 19:18

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora RH Gordan Jandroković je tijekom gostovanja u informativnoj emisiji 'RTL Danas' izjavio da HDZ razmišlja o tome da formira parlamentarnu većinu, ali i da su novi izbori opcija ako do toga ne dođe

'Razmišljamo o tome da formiramo parlamentarnu većinu. Stav HDZ-a jest taj da pokušamo formirati većinu u Saboru, na tome radimo, ona je i bila ostvarena prilikom izbora predsjednika Sabora. Naravno, i izbori su opcija ako do toga ne dođe. Naša je procjena da većina stranaka i građana ne priželjkuje izbore. Svjesni smo naše političke snage, ali smisao politike nije samo imati vlast, nego i činiti nešto korisno za građane. Vjerujemo da u ovakvom sazivu postoje opcije i mogućnosti da se dogovorimo oko nove većine', kazao je Jandroković.

Na upit tko bi to mogao biti, predsjednik Sabora je kazao kako u ovom trenutku o tome ne može dogovoriti, dodajući kako se čeka da završi drugi krug izbora, 'nakon čega će stvari biti vrlo brzo jasnije'.

Budući da je Jandroković u utorak najavio kako za osam dana počinje Sabor, što su neki protumačili tako da će za osam dana premijer Andrej Plenković ponuditi ministre, na upit kada možemo očekivati nove ministre predsjednik Sabora je kazao kako sukladno Zakonu o Vladi, premijer na prvoj idućoj sjednici mora predložiti ministre.

'Ta sjednica počinje 7. lipnja, ali to se ne mora baš tada dogoditi. Ali vjerujem da će vrlo skoro po početku te sjednice od Vlade doći prijedlog za imenovanje novih ministara. Bilo bi logično da se to dogodi u prvom tjednu našeg zasjedanja. Neće biti otezanja', rekao je Jandroković, dodajući kako će imena ministara ovisiti i o dogovoru s mogućim partnerima, jer su, kako je kazao, 'imena ministara šlag na torti'.

Jandroković je također kazao da je otvorena i opcija da budući ministri ne budu iz redova HDZ-a, ali ne bi govorio o imenima dok traju pregovori.  

Ako, pak, premijer ne dobije podršku, jesu li u HDZ-u skloniji izborima u srpnju ili na jesen?

'Vjerujem da će premijer dobiti podršku. Ali ako do toga ne dođe, sigurno nećemo ljetne praznike opterećivati izborima, nego ćemo tražiti racionalno rješenje koje će biti svima prihvatljivo. Ne bih nagađao o datumu', zaključio je Jandroković.