EUROPSKE REGIJE

Jakovčiću uručeno europsko priznanje Leader

16.11.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Istarskom županu Ivanu Jakovčiću jučer je na svečanosti u Bruxellesu dodijeljeno prvo europsko priznanje Leader. Za ovo ugledno priznanje istarskog župana je u listopadu nominirao Savez liberala i demokrata za Europu pri Odboru regija, Europske skupštine lokalnih i regionalnih predstavnika

'Ovom nagradom ALDE identificira i prepoznaje rad i zalaganje iznimnih političara liberalne i demokratske orijentacije na lokalnoj i regionalnoj razini te prikazuje njihov rad i djelovanje kao primjer drugim kolegama i političarima diljem Europe', kaže se u priopćenju.

Odbor regija (Committee of the Regions - CoR) formiran je 1994. godine kako bi lokalnim i regionalnim vlastima 'dao glas' u pripremama zakona Europske unije te pomogao premostiti udaljenost između Europske unije i njezinih građana. Kroz godine Odbor regija je postao iznimno važan i nezaobilazan u razmjeni dobrih praksi i iskustava kako lokalnih tako i regionalnih vlasti na europskoj razini.

'Izuzetno sam ponosan na ovo priznanje te ga želim podijeliti sa svima koji dijele europske ideje o liberalizmu i demokraciji. Svima koji svojim povjerenjem godinama prepoznaju i nagrađuju politiku lokalne i regionalne samouprave na području Istarske županije želim naglasiti kako je ovo nagrada i priznanje i njima. Vjerujem da ćemo kroz nastavak politike približavanja Europskoj uniji i suradnje s njezinim institucijama, dijeljenjem njezinih stavova o važnosti lokalnih i regionalnih vlasti te posebno decentralizaciji vlasti, u sljedećim godinama još više doprinijeti razvoju demokracije i liberalizma u Hrvatskoj', izjavio je Jakovčić.