ZALAŽE SE ZA REGIJU

Jakovčić: U nadzor granica EU-a uključiti i zemlje zapadnog Balkana

06.07.2016 u 14:36

Bionic
Reading

Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u utorak je podržao uspostavu sustava kontrole vanjskih granica Europske unije i zatražio da se u sustav nadzora vanjskih granica EU-a uključe i zemlje zapadnog Balkana

'U potpunosti podržavam odličnu inicijativu za uspostavu sustava kontrole vanjskih granica EU. Ta inicijativa ima dvije dimenzije. Prva je humana dimenzija spašavanja unesrećenih migranata na moru. Druga dimenzija je represija prema kriminalcima. Skupine kriminalaca koriste nesreću izbjeglica koji, bježeći iz svojih zemalja, često završavaju u vodama Sredozemlja', rekao je Jakovčić (IDS/ALDE) i zatražio od Europske komisije da u rad Agencije za zaštitu vanjskih granica EU-a uključi i zemlje zapadnog Balkana, priopćio je ured zastupnika.

'Želim upozoriti na potrebu uključivanja zemalja zapadnog Balkana u rad Agencije za zaštitu vanjskih granica. Mojoj zemlji, Hrvatskoj, koja je na vanjskoj granici Europske unije, potrebna je dobra suradnja sa zemljama kandidatkinjama u našem susjedstvu. Pozivam Europsku komisiju da vodi računa o tom aspektu zajedničke europske granične i obalne straže. Tražim da se zemlje zapadnog Balkana, barem neizravno, uključe u rad Agencije. Zemlje zapadnog Balkana okružene su članicama EU-a i smatram da je njihovo uključivanje u zajednički sustav granične i obalne straže nužno za uspješan nadzor zajedničke europske granice', rekao je Jakovčić na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Europska granična i obalna straža uključivat će europsku agenciju za zaštitu vanjskih granica koja će moći pružiti pomoć bilo kojoj zemlji članici suočenoj s nesrazmjernim migrantskim pritiscima ili bilo kojim drugim izazovima na njezinim vanjskim granicama, navodi se u priopćenju.