HLADNA FRONTA

Jako nevrijeme poharalo Istru i Primorje

19.09.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Ljetne vrućine danas bi u cijeloj Hrvatskoj trebale svoje mjesto ustupiti tipično jesenskom vremenu, a u zapadnoj Istri još je sinoć bilo nevremena praćenog vjetrom i kišom koje je izazvalo brojne štete

U Poreču je tako pao telefonski stup i oštetio montažnu trgovinu za prodaju kruha. Dijelovi Marčane, Vodnjana i Buja ostali su bez električne energije. Elektroistra obavijestila je da su građani Marčane i Vodnjana struju opet dobili u 2,15 sati, a na području Bujštine bez nje je još samo mali dio potrošača.

Na Istarskom ipsilonu kod čvora Lupoglav zbog oborina je nastao odron kamenja, a na pulskom je Lungomareu od jakog vjetra oko 19,30 sati grana stabla pala je na automobil te ga oštetila.

Na cesti Lindar – Žminj te u Umagu na nekoliko su mjesta pala stabla koja su ometala promet, no problem su odmah po dojavi riješile interventne ekipe.

U Zambratiji kod Umaga, pak, oko 19 sati nasukala se jedrilica s dvoje talijanskih državljana, koji su prošli bez ozljeda, a oštećenu jedrilicu djelatnici Lučke kapetanije oteglili su u umašku marinu.

I otok Rab osjetio je posljedice nevremena pa je tako ujutro cijeli stari grad završio pod vodom. U Rovinju su vatrogasci ispumpavali vodu u Ulici Franje Iskre, a morali su izvlačiti i dva pokretna WC-a koje je vjetar bacio u more.

Istru i Kvarner već su zahvatili zahlađenje i padaline, pa je tako u Rijeci jutros izmjereno tek 17 stupnjeva, a istočne dijelove Hrvatske tek očekuje ista sudbina – u Slavoniji je u podne izmjereno čak 30 stupnjeva.

Dugo najavljivano nevrijeme s drastičnim srozavanjem temperatura čak i za desetak stupnjeva zahvatilo je i Zagrebačku županiju. Umjesto dosadašnjih trideset i nešto Celzijevih stupnjeva, obilata kiša koja se posebice sručila na zapadni dio županije, prilično jako je spustila živu u termometru.

Kiša je obilato zalila Bistru i Zaprešić, no bez padalina nisu ostali ni ostali dijelovi županije.

'Zalio nas je pljusak koji je trajao gotovo 15-ak minuta, a evo od ranog jutra sitna kiša ne prestaje', potužio se Dražen Samac (42) koji s prozora kuće u Bistri promatrao kako se vode žedne oranice konačno natapaju padalinama.

Zagreb se također rashladio pod kratkotrajnim pljuskom, a vjetar koji je dodatno donio hladnoću najavio je konačan dolazak jeseni. Situacija je znatno gora u Istri gdje je sinoć zavladalo nevrijeme rušeći telefonske stupove i stvarajući odrone zemlje. Osim obilatih kiša, u nekim su dijelovima zavladale i poplave zbog obilatih padalina koje su se sručile u kratkom vremenu.

Meteorolozi su već ranije upozoravali na ovakav scenarij s vremenom, kao rezultat dugotrajne vrućine i suše.