KINESKI 'ZAKON DŽUNGLE'

'Jačamo vojsku da nam se ne ponovi katastrofa iz Drugoga svjetskog rata'

08.05.2015 u 13:06

Bionic
Reading

Kina jača vojsku kao osiguranje protiv strahota koje je zemlja pretrpjela u Drugome svjetskom ratu, objavio je u petak vojni list u trenutku kad predsjednik države Xi Jinping putuje u Rusiju na obilježavanje 70. godišnjice završetka toga rata

Jačanje kineske vojske, što podrazumijeva razvoj zrakoplova nevidljivih za radar i protusatelitskih raketnih sustava, zabrinjava i regiju i Washington otkako je 2013. na vlast došao Xi koji ima i čvršći odnos prema pomorskim sporovima.

Kinesko-japanski odnosi već su dugo zatrovani izostankom japanske želje da se iskupi, tvrdi Kina, za okupaciju dijelova Kine prije i u ratu i zato Peking ne propušta priliku da svoj narod podsjeti na to razdoblje.

Vlada je najavila cijeli niz velikih događaja kojima će se obilježiti godišnjica završetka rata, a u rujnu će biti i vojna parada u Pekingu. Xi će u Moskvi u subotu sudjelovati na sličnoj paradi na kojoj će marširati i kineski vojnici.

U dugačkom uvodniku službenog dnevnika Narodnooslobodilačke vojske kaže se da je Kina pretrpjela poniženje japanske invazije zato što je u to doba bila slaba i vojno zaostala.

'U slaboj državi vojska će slabjeti, a kad se to dogodi, ponize vas', piše vojni list. 'I danas svijetu nedostaje mira, a u međunarodnoj konkurenciji i dalje nema bitne promjene u odnosu na 'zakon džungle', dodaje.