SPLITSKA BEBA KRITIČNO

'Ja ga liječim, a on misli da ću ga ubiti'

20.04.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Dvomjesečna beba koju je u subotu psihički bolesnik zgrabio iz kolica i bacio na tlo, još je uvijek u kritičnom stanju i liječnici se na Jedinici intezivnog liječenja KBC Split treći dan bore za njezin život

SPLIT - Psihički bolesnik, koji je u subotu u 12, 40 sati na splitskom kupalištu Bene izvadio curicu iz kolica i svom ju snagom bacio na tlo, osumnjičen je za pokušaj ubojstva i određen mu je 30-dnevni pritvor, izvještava Dnevnik.hr. Osumnjičeni će proći i psihijatrijsko vještačenje, potvrdio je istražni sudac Županijskog suda u Splitu Davor Svalina

Majka 32-godišnjeg bolesnika Antonia H. izjavila je kako joj je žao bebe i roditelja, no dodala je kako je njezin sin bolestan te da se sam protekli četvrtak otišao javiti na psihijatriju, no tamo su mu rekli da nema mjesta. Problem je bio i u tome što 32-godišnjak nije imao zdravstvenu iskaznicu jer ju je izgubio, pa mu stoga liječnička pomoć nije ukazana.

Majka tvrdi da je Antonio bio normalan mladić dok mu prije 10 godina dileri nisu dali speed od čega je 'puk'o na mozak'. Odlazio je na liječenja, bio u bolnici na Ugljanu, a kada bi se vratio, bio bi dobro mjesec dana dok bi uzimao lijekove.

'No opet bi ga 'uhvatilo'. Ustajao bi noću, hodao po kući, maltretirao sve, osobito sestru. Kad je prvi put uzeo ecstasy, razbio je čašu i po krhotinama stakla vukao je čupajući je za kosu', otkrila je majka, koja je molila socijalnog radnika da ga ostave u bolnici jer je često govorio da će se ubiti.

Dr. Ivan Urlić, poznati splitski psihijatar, koji je već dugi niz godina i vještak za psihijatriju na Županijskom sudu u Splitu, kaže da je u ovom slučaju najvjerojatnije riječ o teškom obliku psihoze, piše Slobodna Dalmacija.

'Ona se dijagnosticira kada jedan dio psihičkog života kod neke osobe počne funkcionirati autonomno. Na primjer, takva osoba zna da sam ja doktor i da se on kao pacijent nalazi u bolnici. No, kada mu idemo dati lijek, bilo u tableti ili injekciji, on misli da sam ja član neke tajne službe ili organizacije i da ga želim ubiti', rekao je o napadaču s Bena.

'Međutim, kada dobije lijek i kada 'preživi', on će u svojoj glavi skovati plan kako bi mi se osvetio, bilo meni ili mojoj obitelji. U svojoj karijeri sam naišao na mnogo takvih slučajeva i dijagnoza, ali ovdje se radi o jednom od vjerojatno najtežih oblika shizofrene psihoze', kazuje dr. Urlić.

Kada se ovakvo psihotično akutno stanje smiri, tada se s oboljelom osobom može racionalnije razgovarati o njegovu stanju. 'Ovakve osobe u pravilu žive pod prijetnjom cijeli svoj život, takva osoba misli da ga se prisluškuje, snima kamerom, prati, a vrlo često za sebe misle da su mesije, izumitelji i da je njihovo poslanje na zemlji vrlo važno i specifično. U ovom jezivom slučaju koji se zbio na Marjanu, samo dijete, koje je teško ozlijeđeno, njemu nije bilo prijetnja', ističe dr. Urlić.

Dr. Vladimir Gruden, psihijatar koji je često vještačio u sličnim slučajevima, kaže pak da takvi bolesnici žele biti mala, zaštićena djeca, a svako dijete u trenucima napada doživljavaju kao konkurenciju, piše Večernji list.

'Ako vještačenje dokaže da je pacijent u trenutku napada bio neubrojiv, neće biti proglašen krivim', objašnjava Gruden. Tada slijedi postupak trajnog oduzimanja sposobnosti odlučivanja temeljem kojeg ga se može smjestiti na neki od zatvorenih forenzičnih odjela u kojima može provesti i nekoliko godina.

'Problem je u tome što se takve pacijente, unatoč tome što su katkad agresivni, ne smije prisilno zatvarati sve dok ne ugroze svoje ili tuđe živote', istaknuo je Gruden. No često se događa da i kada ih liječnici proglase nesposobnima, obitelji nakon određena vremena traže ponovno vještačenje da im se taj status promijeni. 'I to se događa, jer je pacijentu nakon liječenja bolje, pa psihijatrima ostaje jedino da u otpusno pismo upišu oprez, kontrola i terapija', otkriva Gruden.