POTICAJ BEOGRADU

Izvjestitelj Europskog parlamenta: Pred Srbijom je velika EU mrkva

09.02.2023 u 18:58

Bionic
Reading

Europska unija pozdravlja činjenicu da je članstvo u EU strateški cilj Srbije, ali dinamiku puta u EU odredit će normalizacija odnosa s Prištinom i usklađivanje s europskom vanjskom politikom, naveo je u svom izvješću u četvrtak izvjestitelj EP-a Vladimir Bilčik

Bilčik je, kako je prenijela RTS, članovima Odbora za vanjske poslove EP-a predstavio nacrt godišnjeg izvješća o Srbiji.

Govoreći o izvješću rekao je da je pred Srbijom "velika EU mrkva", rekavši a će "napredak zemlje ovisiti" o reformama u Srbiji, "poglavito u području vladavine prava".

Pozdravio je napredak u pravosuđu, ocijenivši kako te reforme moraju biti nastavljene. Poruke iz Beograda i Prištine razumije kao "ohrabrujuće vijesti o dijalogu" dviju strana, rekao je Bilčik.

Očekujemo da uskoro vidimo iskorak i to bi bila "odlična vijest za srpski put u EU", ocijenio je izvjestitelj EP-a.

On je, u kontekstu usklađivanja Beograda s vanjskom politikom Bruxellesa, rekao kako žali zbog niskog stupnja usklađenosti, što podrazumijeva i izostanak sankcija prema Rusiji, navodi RTS.

"Usklađivanje (Srbije) sa sankcijama protiv Rusije ostaje važno za napredak", rekao je Bilčik.

U Bruxellesu se održava i samit čelnika država-članica Unije, a povjerenik za vanjsku politiku Josep Borrell je uoči skupa izjavio kako je za njega "prva stvar" da danas na tom sastanku izvijesti o dijalogu Beograda i Prištine.