covid-19 na 4 rijeke

Izvanredna konferencija za medije u Karlovcu; dolazi nam previše ljudi

22.10.2020 u 19:07

Bionic
Reading

S izvanredne tiskovne konferencije u četvrtak u karlovačkoj Općoj bolnici poručeno je građanima kako treba učiniti sve da se zdravstveni sustav sačuva od suvišnih pretraga zabrinutih građana, kako bi pomoć dobili oni kojima je ona stvarno potrebna

Vezano za Covid-19 danas 50-tak osoba dobiva bolničko liječenje “i to je teško podnijeti”, rekla je Voditeljica odjela za zarazne bolesti karlovačke bolnice, infektologinja Vesna Tutek. Anesteziologinja Mirjana Lončarić Katušin istaknula je da je 58 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, a to je za ostale isto “kao da su dobili tri nova Covid odjela”.

Ova borba je već sada dug maraton, a zbog svega što tek slijedi apeliramo na građane da se čuvaju i da time sačuvaju i nas, da naše snage budu dovoljne za one kojima budemo potrebni, rekla je Katušin.

Dr. Tutek obratila se porukom - građanima, bolničkim liječnicima i liječnicima opće prakse, da im dolazi previše ljudi, da svi trebaju shvatiti koliko su djelatnici u bolnici “izloženi Covidu i u riziku”, te da ne traže preglede i provjere prije nego su one potrebne, kako bi im, zatrebaju li zaista pomoć, ona bila dostupna.

“Zato svi građani i liječnici trebaju znati da šest posto Covid pozitivnih pacijenata razvije kritičnu kliničku sliku, a 80 posto pozitivnih nikakvu, te se u slučaju pojave povišene temperature ne trebaju od 48 do 72 sati javljati nikome. Ako se šesti, sedmi ili osmi dan razvije teža slika, onda u dogovoru sa svojim liječnikom, trebaju biti pregledani u bolnici. Sve drugo opterećuje sustav i ometa pružanje pomoći onima kojima je pomoć potrebna”, rekla je Tutek

Dodala je kako se na Hitnu trebaju javiti osobe koje nemaju nalaz da su pozitivne na Covid-19, ali se loše osjećaju, imaju otežano disanje i kašlju, te imaju pritisak u prsima, ili pak bol u trbuhu i povraćanje ili proljev, te će biti usmjereni na obradu.

Voditeljica Odjela za anesteziologiju dr. Katušin rekla je da im je sada problem u ljudstvu, i da ima respiratora i druge opreme, kao i kreveta u donjoj zgradi bolnice, gdje su samo covid pacijenti. Pošto je ispražnjen Odjel psihijatrije na raspolaganju imaju 90 kreveta, a dogovoren je i smještaj djela pacijenata u bolnice u Dugoj Resi i Ogulinu.

“Broj specijalista i subspecijalista, broj medicinskih sestara i tehničara i drugih djelatnika bit će nedostatan ako se situacija pogorša, tim prije što sada imamo u samoizolaciji 58 ljudi, a to je za one koji rade isto kao da smo dobili tri nova Covid odjela”, rekla je dr. Katušić.

Ne smije patiti pacijent koji nema covid i treba pomoć, ne smije patiti ni Covid pacijent koji uz Covid treba specijalističku pomoć i za druga svoja stanja, te treba racionalizirati sustav i zaštiti ga od nepotrebne trijaže, kao i od zahvata koji mogu čekati bez da pacijent bude ugrožen, dodala je Katušin i požurila se na odjel.

“Moram ići sa svojim pacijentima na respiratoru, nekoliko njih je kritično”, objasnila je, napomenuvši kako ju smeta kada se kaže - “starije životne dobi”, jer je za nju pomaganje starom čovjeku jednako važno, “čovjek je čovjek”.

Na Covid odjelu karlovačke Opće bolnice je 40 pacijenata, od kojih je 20-tak na terapiji kisikom, još četiri pacijenata su u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru i tri u stacionaru s upalom pluća čekaju nalaze, ali će vrlo vjerojatno biti hospitalizirani na Covid odjel.

Danas je u Karlovačkoj županiji 71 novooboljeli od Covida-19 što je do sada nezabilježeno i čini devet posto od svih 788 do sada oboljelih u toj županiji.