poslane dodatne snage

[FOTO/VIDEO] Izvanredno stanje zbog poplava: Napeto u Dvoru i Kostajnici, sprema se obrana Karlovca

11.12.2022 u 15:15

Bionic
Reading

U više hrvatskih županija zbog obilnih kiša i izlijevanja rijeka Hrvatske vode uvele su izvanredno stanje obrane od poplava, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite. Tijekom noći i jutra uslijed brzog porasta vodostaja rijeke Une došlo je do izlijevanja vode na prometnice uz tu rijeku na više mjesta od Dvora do Hrvatske Kostajnice i nizvodno od tog grada, a izvanredno stanje uvedeno je i zbog povišenog vodostaja rijeke Sunje.

Najkritičnije je bilo na području Dvora i Sunje, gdje su upućene dodatne snage vatrogasca i čamci te su angažirani i pripadnici HGSS-a, kao i u Hrvatskoj Kostajnici zbog izlijevanja vode na prometnice, plavljenja dvorišta i objekata.

Zbog vodostaja rijeke Une i Sunje na snazi je izvanredno stanje obrane od poplave, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut obišao je ugrožena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji te je u Hrvatskoj Kostajnici sudjelovao na sjednici županijskog Stožera civilne zaštite. Kako je objavilo u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite, najkritičnije je na području grada Hrvatske Kostajnice.

  • +4
Poplava u Hrvatskoj Kostajnici Izvor: Društvene mreže / Autor: DVD Hrvatska Kostajnica

Provodi se linijska obrana od poplava u vidu postavljanja box barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode. Stanje uz rijeku Sunju se normalizira.

U aktivnosti obrane od poplave uključeno je 75 vatrogasaca, 50 pripadnika Hrvatske vojske, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, 7 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 djelatnika Hrvatskih voda. Na osiguranju ugroženog područja angažirani su policijski službenici, a s ciljem osiguranja pitke vode angažirano je 15 pripadnika Hrvatskog Crvenog križa.

Trenutno su zatvorene ceste D47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica Dubica u mjestu Rosulje, te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka.

Zbog obilnih kiša u Sisačko-moslavačku županiju poslane dodatne vatrogasne snage

Zbog obilnih kiša na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je više od 130 vatrogasnih intervencija i situacija je vrlo je ozbiljna te su u nedjelju na teren poslane dodatne vatrogasne snage iz Zagrebačke, Koprivničko-križevačke te Sisačko-moslavačke županije.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) navode da je na području Dvora, uz domicilne vatrogasne snage, angažirano 20 vatrogasaca iz VZ Županije Sisačko-moslavačke, a u Hrvatskoj Kostajnici je angažirano oko 100 vatrogasaca koji s vatrogasnim pumpama rade na ispumpavanju i premumpavanju vode.

"Na područje Hrvatske Kostajnice temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika upućeno je dodatnih 70 vatrogasaca iz Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Radi se linijska obrana, od kuće do kuće, odnosno zaštita pojedinih objekata", naveo je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Dodao je da je na terenu vrlo ozbiljna situacija te da su angažirani vatrogasci, HGSS, civilna zaštita i Hrvatska vojska koji ulažu maksimalne snage u obranu od poplava. Naglasio je da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici.

Od sinoć je, naime jedan zaseok u Dvoru bio potpuno odsječen vodom te su vatrogasci s dva vatrogasna čamca išla u obilazak, u pregled kuća kao i za potrebe evakuacije.

  • +11
Kupa u Karlovcu Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Sprema se obrana Karlovca

Mjere obrane od poplava na snazi su i zbog rijeke Kupe koja se izlila na na prometnice, zbog čega je na pojedinim dionicama zatvoren promet.

Najteže je opet bilo u Brodarcima, gdje box barijere nisu spriječile izljevanje vode na prometnice i u dvorišta kuća.

Izvanredne mjere obrane od poplava zbog rasta vodostaja Kupe i Korane. Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Raste i vodostaj rijeke Korane, ali nema ugroze za kuće i stanovništvo, dok se kod ŠRC Karlovac postavljaju vreće s pijeskom, priopćeno je iz Ravnateljstva.

Posebno mjere bile su i na dionicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok, te u Požeško-slavonskoj županiji, zbog povišenog vodostaja Pakre i Orljave, no sada su njihovi vodostaji u opadanju.

Intervencije vatrogasaca i mjerodavnih službi zbog ispumpavanja vode iz podruma, dvorišta, garaža, začepljenih kanala, postavljanja vreća s pijeskom, klizišta zemljišta, srušenih stabala bilo je i u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Zadarskoj županiji, Brodsko-posavskaoj županiji, Virovitičko-podravskoj županiji, Osječko-baranjskoj županiji, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

  • +2
Obrana od poplave u Hrvatskoj Kostajnici Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalibor Bišćan /Facebook