EKOLOŠKA KATASTROFA

Izvanredno stanje u Kaliforniji zbog izljevanja nafte

21.05.2015 u 12:01

Bionic
Reading

Guverner Kalifornije proglasio je u srijedu navečer izvanredno stanje zbog izlijevanja nafte koju specijalne ekipe nastavljaju skupljati nakon puknuća naftovoda u potencijalno najvećoj havariji takve vrste na čistim i energetski bogatim plažama Santa Barbare u posljednjih 46 godina

Oko 400.000 litara nafte izlilo se u utorak iz puknutog naftovoda, pet puta više nego što se isprva mislilo, objavila je kompanija Plains All America.

U tvrtki procjenjuju da se petina te količine, oko 80.000 litara, izlilo u ocean.

Guverner Kalifornije Edmund Brown proglasio je izvanredno stanje za turističku zonu Sante Barbare kako bi omogućio specijalnim ekipama da 'brzo' čišćenje obale.

Podvodna cijev široka 60 centimetara, postavljena paralelno s obalnom autocestom 101 zapadno od Santa Barbare, puknula je u utorak ujutro ispuštajući sirovu naftu u ocean i na plažu Refugio, objavila je obalna straža.

Do srijede je onečistila obalu u širini od šest kilometara, a naftna mrlja prostire se na više od 14 kilometara od obale.

Radi se o većoj ekološkoj nesreći od one iz 1997. godine kada je zbog puknuća naftovoda oko 200.000 litara sirove nafte iscurilo u kanal Santa Barbare, 200 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa.

Stručnjaci postavljaju brojna pitanja, među njima i ono zbog čega ne postoji automatski sustav zatvaranja na naftovodu koji je relativno nov, te zašto prve mjere nisu bile djelotvornije, rekao je Owen Bailey, direktor skupine Environmental Defense Center.

Dodao je da je ta regija izuzetno bogata vrstama, među njima su neke ugrožene vrste kitova, piše agencija AFP.

'Svaki put kad se dogodi istjecanje nafte zadržavamo dah u nadi da to neće biti strašno', rekla je direktorica grupe Sierra Club i naglasila kako je vrijeme da industrija nafte koja ima mnogo novca odgovori na neka važna pitanja.

Naftovodom iz 1987., promjera 60 centimetara, transportira se nafta od crpilišta do nekoliko skladišta na jugu Kalifornije. Protok je veći od 190.000 litara na sat.

Najveće onečišćenje obale u povijesti SAD-a dogodilo se 1969., kada je nekoliko milijuna sirove nafte iscurilo u ocean nakon eksplozije naftne platforme.