višegodišnji spor

Izraelski zastupnici traže deložaciju stanovnika iz beduinskog naselja

23.01.2023 u 18:01

Bionic
Reading

Dvojica utjecajnih zastupnika u izraelskom parlamentu u ponedjeljak su zatražila deložaciju stanovnika beduinskog naselja kod Jeruzalema i ponovno raspirili višegodišnji spor oko te lokacije te pozvali premijera Benjamina Netanyahua da se suprotstavi međunarodnom pritisku

Naselje Khan al-Ahmar se godinama nalazi u središtu spora oko zemljišta na Zapadnoj obali, a međunarodna tijela, uključujući Europsku uniju, pozivaju Izrael da nasilno ne iseljava njegove stanovnike.

Novi pritisak da ih se deložira nastao je izborom nove vlade koja uključuje nacionalističke desničarske stranke, koje žele proširiti izraelska naselja na Zapadnoj obali.

"Sve potrebne dozvole su na stolu, uključujući odobrenje Vrhovnog suda u Izraelu, samo je na ministru obrane i premijeru da odluče", rekao je Yuli Edelstein, zastupnik u Knessetu i šef odbora za vanjske poslove i obranu, koji se pridružio Dannyju Danonu, članu Netanyahuove stranke Likud i bivšem veleposlaniku pri Ujedinjenim narodima.

Vrhovni sud je 2018., nakon više godina pravnih sporova, presudio u korist deložacije stanovnika iz naselja izgrađenog bez građevinskih dozvola. Palestinci tvrde da je za njih te dozvole praktički nemoguće dobiti.

Izraelske su se vlade otad suzdržavale da provedu odluku o deložaciji nakon poziva međunarodne zajednice da ne iseljavaju stanovnike, koji kažu da njihove obitelji na tom području žive od 1950-ih.

Palestinci tvrde da je svrha pritiska isprazniti ta područja kako bi se omogućilo proširenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali, koja bi trebala tvoriti jezgru buduće palestinske države.

"Cilj je isprazniti zemlju i dati je naseljenicima"; rekao je Eid Jahalin, starješina naselja Khan al-Ahmara.