PRAVA RIJETKOST

Izraelski veleposlanik nahvalio Pija XII.

25.06.2011 u 08:14

Bionic
Reading

Izraelski dužnosnik nahvalio je papu Pija XII. što je spašavao židove za nacističke okupacije Rima, što je pravi obrat u odnosu na dugogodišnje osporavanje njegove ratne uloge

Riječi izraelskog veleposlanika u Vatikanu Mordechaya Lewyja bile su među najtoplijim riječima koje je o Piju XII. izrekao neki židovski dužnosnik. Većina ga kritizira.

U četvrtak navečer na svečanosti u čast talijanskoga svećenika koji je pomagao židovima Lewy je rekao kako su katolički samostani otvorili vrata židovima i spašavali ih nakon nacističkog čišćenja rimskoga geta 16. listopada 1943. godine.

'Imam razloga vjerovati da se to dogodilo pod nadzorom najviših vatikanskih dužnosnika, koji su znali što se događa', rekao je Lewy. 'Zato bi bilo pogrešno reći da su se Katolička crkva, Vatikan i Papa protivili spašavanju židova. Naprotiv, istina je upravo suprotna', rekao je izraelski veleposlanik.

Pitanje što je Pio XII. učinio ili propustio učiniti za spas židova već desetljećima opterećuje katoličko-židovske odnose i veoma rijetko koji izraelski ili židovski dužnosnik hvali Pija.

Pio XII. papa je bio od 1939. do 1958., a mnogi židovi drže kako je posve ignorirao holokaust.

Vatikan tvrdi da je djelovao tiho i u pozadini jer bi glasnim zalaganjem izazvao nacističku reakciju i prema židovima i prema katolicima.

Lewy je za Reuters u petak rekao kako vjeruje da će njegove riječi izazvati reakciju, ali da on iza njih stoji.