PREMIJER U TEL AVIVU

Izraelski mediji malo o Plenkoviću, a puno o bojkotu hrvatskih Židova

24.01.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Izraelski mediji malo pišu o posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Izraelu, ali zato su svi u ponedjeljak prenijeli vijesti da židovska zajednica ni ove godine neće sudjelovati u službenom programu obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust.

Razlog za bojkot je nespremnost državnih institucija da primjereno službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom krilaticom 'za dom spremni' na mjestu na kojem je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu. Postavljanje sličnih ploča najavljeno je i u drugim hrvatskim mjestima.

Izraelski mediji pišu da su hrvatski Židovi, Srbi i antifašisti bojkotirali komemoraciju žrtvama najzloglasnijeg ustaškog logora Jasenovac također zbog relativizacije i oživljavanja proustaških simpatija.

Također citiraju izjave predsjednika Židovske općine Zagreb Ognjena Krausa koji kaže da se ništa nije promijenilo od prošle godine. 'Ako su isto crvena zvijezda i ustaško 'U', onda nemamo o čemu razgovarati', prenio je Haaretz Krausove riječi. Times of Israel navodi da je oko 75 posto od 40 tisuća hrvatskih Židova pobijeno tijekom ustaške strahovlade. Navodi se i da je prethodna hrvatska vlada koja je pala u lipnju prošle godine bila na udaru kritike zbog zatvaranje očiju pred bujicom krajnje desnice koja je uključivala i oživljavanje sentimenata prema pronacističkoj prošlosti.

Kako navode konzervativni premijer Andrej Plenković koji je preuzeo vlast nakon listopadskih izbora obećao je da će zemlju udaljiti od ekstremizma. Iako se ispričao onima koje je uvrijedio Plenković ploču nije uklonio zbog kako je objasnio neadekvatnog pravnog okvira koji se odnosi na totalitarne režime.

Objava židovskih organizacija došla je doslovno u predvečer Plenkovićeva puta u Izrael. Hrvatski premijer nalazi se u službenom posjetu Izraelu gdje se susreo s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanyahuom te su razgovarali o produbljivanju međusobnih veza. Hrvatske i Izrael ove godine slave 20 godina diplomatskih veza, suradnje i prijateljstva, a u Izraelu su i zahvalni što je Hrvatska poslala pomoć nedavno kada su se borili s velikim požarima. Izraelski premijer Netanyahu se zahvalio Plenkoviću na snažnoj potpori u međunarodnoj areni, u EU i UN.

Netanyahu je naglasio potrebu zajedničke borbe 'protiv militantnog islamskog terorizma, ali i stvaranja ravnoteže i stabilnosti na međunarodnoj razini kako bi omogućili sigurnost i napredak našim narodima'. Iako za sada odnosi djeluju idilično nad njima i dalje lebdi sjena revitalizacije ustaštva.

U trenutku dok se u Izraelu Plenković sastajao s Netanyahuom, direktor za istočnu Europu centra Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff  zatražio je smjenu ravnatelja tehničke škole u Šibeniku Josipa Belamarića koji je povukao izložbu 'Anna Frank – povijest za sadašnjost', koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-ak zemalja. Belamariću su bili sporni panoi koji su u negativnom kontekstu prikazivali ustaše. Izložba u organizaciji Anne Frank House iz Amsterdama fokusirana je na priču o Anni Frank i uključuje nekoliko dodatnih izložbenih panoa u svrhu objašnjenja konteksta Holokausta u Hrvatskoj, s naglaskom na ulogu ustaša u masovnim ubojstvima manjina i protivnika njihova režima.

Lovac na naciste Zuroff zbog Belamarićeva postupka je uputio pismo Tini Krce, opunomoćenoj ministrici i privremenoj otpravnici poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, upozoravajući je na opasnost od prepuštanja obrazovanja srednjoškolaca simpatizerima ustaša. Zbog svega Plenković sigurno nije mogao izbjeći pitanja o rastućem proustaškom sentimentu u zemlji. Ako Hrvatska zaista želi produbiti odnose s Izraelom vlasti će se morati ozbiljno pozabaviti proustaškim revivalom koji potresa zemlju.