Ilan Mor

Izraelski ambasador: 'Poklič 'Za dom spremni' ne može biti siva zona, ili je dopušten ili nije. Heil Hitler je u Njemačkoj zabranjen'

24.04.2022 u 13:28

Bionic
Reading

Neposredno nakon komemoracije žrtvama Jasenovca, intervju N1 televiziji dao je veleposlanik Izraela u Hrvatskoj - Ilan Mor. On je vrlo jasno dao je na znanje koliko je židovskoj zajednici neprihvatljivo kalkuliranje oko nedvosmislene zabrane pozdrava "Za dom spremni". To ne može biti siva zona, poručuje - ili je zabranjeno ili nije.

'Nije na meni da donosim sud. Iako sam Židov i Izraelac, gost sam u ovoj zemlji. Već gotovo četiri godine pratim ta događanja i postoji prostor za poboljšanje cjelokupne situacije. Oduvijek zagovaram kontinuirani dijalog između židovske zajednice i Vlade, neovisno o tome tko je na vlasti', poručio je Mor za N1 te nastavio:

'Jer židovska zajednica predstavlja dio žrtava ovdje u Hrvatskoj i oni imaju svoje potrebe, ne samo u pogledu holokausta nego i drugih pitanja, primjerice restitucije imovine. Trebao bi postojati kontinuirani dijalog u kojem bi Vlada trebala slušati ono što oni imaju reći, ne kažem da bi se automatski trebali složiti, ali ako postoji dijalog, možete riješiti brojna pitanja, a židovska zajednica ima neke probleme koje treba riješiti. Ponavljam, zagovaram dijalog među njima, trebaju slušati jedni druge i pokušati zajedno riješiti pitanja koja su već dugi niz godina neriješena'.

  • +5
Krapje: Obilazak SNV-a i Milorada Pupovca koncentracijskog sustava Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

Poručio je i kako je dijalog već neko vrijeme zaustavljen. 'Znamo da Kraus traži sastanak s premijerom i da su predstavnici manjina u Vladi govorili da ni oni nisu zadovoljni, ali da je to trenutačna dinamika. No čini se da je prošlog tjedna došlo do pomaka, kada su napokon održali sastanak na kojem su razgovarali o pitanjima koja su teret za odnose manjina i Vlade. Kada je premijer danas o ovome govorio, rekao je glede potpune zabrane ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kako misli da trebamo strože kazne. Što mislite o tome? Bi li to riješilo problem? Neću ulaziti u to, ovo je unutarnje pitanje Hrvatske i siguran sam da će Hrvatska u konačnici pronaći način da to riješi jer se to mora riješiti', rekao je.

Poručio je kako on nije savjetnik Vlade te da je siguran sam da će Vlada naposljetku pronaći pravo rješenje za ovo pitanje jer je to nešto što treba biti riješeno.

'Samo ću ponoviti ono što sam upravo rekao, ovo nije pitanje sive zone, nego toga da ćete to dopustiti ili ne', poručuje Mor i zaključuje: 'U Njemačkoj je pozdrav “Heil Hitler” potpuno zabranjen, kao i uporaba nacističkih obilježja i izjava. Mislim da ovo nije sivo područje, ili to treba dopustiti ili zabraniti. Držim da sve što je povezano s nacističkom poviješću, nacističkim aktivnostima i njihovim kolaboracionistima na ovom kontinentu treba biti zabranjeno.'