ponovno rastu napetosti

Izraelske snage ubile četiri Palestinca, uključujući i tinejdžera, u sukobima na Zapadnoj obali

08.12.2022 u 23:17

Bionic
Reading

Izraelske snage ubile su četiri Palestinca, uključujući dva militanta i tinejdžera, u četvrtak na okupiranoj Zapadnoj obali, objavili su bolnički izvori, dok se nastavlja višemjesečno nasilje

Izraelska vojska je objavila da su njezini vojnici bili oko grada Jenina, koji je u epicentru brojnih nedavnih sukoba, pokušavajući uhititi osumnjičene militante.

Tijekom racije vojnici su "ciljani izravnom vatrom te su odgovorili bojevom paljbom, hici su identificirani", priopćila je vojska.

Tri Palestinca su ubijena, rekli su medicinski dužnosnici. Islamski džihad objavio da je jedan od poginulih njihov član. Lokalni stanovnici su izjavili da su dvojica ubijenih bila u gradu poznata kao naoružani napadači.

Treći muškarac je bio civil koji je slučajno naišao u vrijeme pucnjave, rekli su stanovnici.

Satima kasnije, medicinski dužnosnici su izvijestili da su izraleski vojnici ubili 16-godišnjeg Palestinca blizu grada Ramalle na Zapadnoj obali. Vojska  tvrdi da je otvorila vatru na grupu koja je bacala kamenje i boce na automobile u prolazu.

Napetosti između Izraeaca i Palestinaca ove godine su se naglo pogoršale, a Izrael je pojačao racije na Zapadnoj obali nakon niza napada na svoje gradove u ožujku i travnju.

Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, više od 210 Palestinaca je ubijeno ove godine.

Broj uključuje smrtne slučajeve tijekom kratkog sukoba u Gazi u kolovozu, kao i žrtve nakon što je vojska pokrenula akciju na Zapadnoj obali kao odgovor na niz napada u Izraelu. Među njima su militanti i civili.

U istom razdoblju, izraelske vlasti kažu da su 23 civila i osam pripadnika sigurnosnih službi ubijeni u palestinskim napadima u Izraelu i na Zapadnoj obali.