SLUČAJ FILHARMONIJA

Izraelci ne znaju tko ih je prijavio za Arenu

18.03.2013 u 17:35

Bionic
Reading

Predstavljajući ljetne glazbeno-scenske programe u Amfiteatru za 2013. godinu, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić i pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić istaknuli su da je ove godine pristiglo ukupno 28 prijava, od kojih je Povjerenstvo dalo zeleno svjetlo za deset termina. Čuvena Izraelska filharmonija ipak neće nastupiti, ne zato što Grad Pula to ne želi, već zato što u terminu koji je u prijavi za njihovo gostovanje u pulskom Amfiteatru navela Melita Lasek iz Klasičnog glazbenog festivala Pula već imaju zakazan drugi koncert, a i za dotičnu organizatoricu nikad nisu ni čuli.

'Pulska Arena je kulturni i povijesni spomenik nulte kategorije i upravo smo zato s posebnom pažnjom birali najkvalitetnije programe i manifestacije', kazao je Lukšić koji je ujedno i predsjedavao Povjerenstvu za odabir programa, dodavši kako će zasigurno svatko moći pronaći nešto za sebe. Arena će tako ove sezone ugostiti velikane svjetske glazbene scene poput Leonarda Cohena 2. kolovoza, Joe Cockera 21. kolovoza i 2Cellosa 3. srpnja. Bogato koncertno ljeto dodatno će upotpuniti Trio Eroika Zaz, Josipa Lisac Vaya con dios Gregorian, Massimo i prijatelji te festival Outlook

Povjerenstvo je odbilo ponudu organizatora Klasični glazbeni festival Pula, a razloge je na današnjoj konferenciji za novinare pojasnio pročelnik Lukšić, navevši da se prilikom odluke o dodjeli prethodne suglasnosti za održavanje programa, Povjerenstvo vodilo kriterijima navedenima u točki 3. Pravilnika za održavanje ljetnih programa u amfiteatru, a među kojima stoji i vjerodostojnost i kontinuitet rada organizatora.

'Organizator Klasični glazbeni festival Pula naveo je u prijavnici da je novoosnovana tvrtka, što ukazuje na manjak kontinuiteta u radu, a u prijedlogu nisu navedene nikakve reference ni iskustva s organizacijom koncerata i manifestacija. Radeći isključivo u interesu građana i Arene, Povjerenstvo bira organizatore čija povijest poslovanja, iskustvo u organizaciji festivala i stručnost kadra mogu jamčiti uredno podmirivanje financijskih obaveza', kazao je Lukšić, istaknuvši da prijavi nije priložena nikakva dokumentacija koja bi dokazala postojanje intenzivne komunikacije s izvođačima niti načelna zainteresiranost i potvrda planiranih termina.

'Izvrsno surađujemo sa Izraelskim veleposlanstvom s kojim, zajedno sa Županijom Istarskom, već razrađujemo manifestaciju koja će se održati od 01. do 11. kolovoza pod nazivom Čarolije Izraela 3. Grad Pula će, kao i Istarska županija biti domaćin brojnih priznatih izraelskih umjetnika. Već kod prvog neslužbenog dopisa od strane gospođe Lasek, kontaktirali smo veleposlanstvo Izraela budući nam je bilo vrlo primamljiva ideja da svjetski priznata i poznata filharmonija nastupi u našem Gradu, što bi doista bio jedan od najvećih događaja u Areni. Međutim, bili smo nemalo iznenađeni informacijama koje smo dobili, a pogotovo osobnom izjavom glavnog direktora Izraelske filharmonije gospodina Avi Shoshonija, koji je potvrdio kako nikada nije bio u kontaktu s gospođom Melitom Lasek i koji za termin 30. lipnja, za koji je gospođa Lasek podnijela zahtjev, već ima potpisan ugovor s drugom osobom', pojasnio je Lukšić.