TURISTIČKI POTEZ

Izrael želi oživiti biblijski Jordan

19.07.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Rijeka Jordan ovih dana nije ni duboka ni široka - ta biblijska rijeka, koja je bila inspiracijom brojnim pjesmama, danas je u nekim svojim dijelovima samo zagađeni potok, ali to bi se uskoro trebalo primijeniti, te bi Jordan s vremenom trebao ponovno dobiti svoju staru slavu

Rijeka Jordan ima veliko povijesno značenje, prema Bibliji narod Izraela je preko Jordana ušao u 'obećanu zemlju', a u njenim je vodama, vjeruju kršćani, Isus kršten.

Danas, nakon niza godina prekomjernog navodnjavanja i drugog korištenja vode iz rijeke Jordan, ta je rijeka na široka samo nekoliko metara.

'Danas je to samo pet posto nekadašnje rijeke. Možete ju jednostavno prohodati, a da pri tome ne smočite glavu', kazao je direktor Agencije za rijeku Jordan Ramon Ben Ari.

Izrael je odlučio rijeci Jordan vratiti slavu i vodu. Jer po prvi puta u svojoj 64-ogodišnjoj povijesti u kojoj se borio sa sušom i nestašicom vode, Izrael ima višak vode.

Taj višak vode posljedica je dugogodišnjeg investiranja u infrastrukuru vode u Izraelu. Izraelske vlasti stoga su odlučile obnoviti rijeke u zemlji, a na prvom mjestu je Jordan.

Prema planovima o revitalizaciji rijeke Jordan, ona će svake godine dobivati prosječno 150 milijuna kubičnih metara vode, te će tako u roku od deset godina vratiti svoj nekadašnji sjaj.

Jedna od trenutačnih koristi ovog projekta bit će jačanje turizma, jer rijeku Jordan prosječno posjećuje oko 300.000 turista godišnje, od čega su polovica hodočasnici koji još uvijek dolaze na rijeku Jordan da bi ponovili krštenje.

Izraelska vlada planira uložiti desetke milijuna dolara na čišćenje doline rijeke Jordan, kako bi i to područje pretvorila u turistički poželjno mjesto.