već cijepe starije od 12 godina

Izrael želi izbjeći ponovno zatvaranje škola: Masovno testiraju djecu na antitijela uoči početka školske godine

23.08.2021 u 12:51

Bionic
Reading

Izrael je pokrenuo testiranje djece stare između tri i dvanaest godina na antitijela na covid-19, želeći time uoči početka školske godine istražiti koliko ih je razvilo imunitet protiv koronavirusa bez cjepiva.

Usprkos povećanju broja novozaraženih delta varijantom, izraelska vlada inzistira da želi izbjeći ponovno zatvaranje škola.

Izrael je već počeo cijepiti djecu u dobi od 12 i više godina.

Nacionalno serološko istraživanje usredotočeno je na djecu staru između tri i dvanaest godina koji zbog svoje dobi još ne mogu primiti cjepivo, a njih je u Izraelu 1,5 milijuna.

Cilj je otkriti koliko je djece razvilo snažnu zaštitu antitijelima nakon što su preboljeli virus bez simptoma, objavilo je ministarstvo obrazovanja.

Djeca s dovoljnom količinom antitijela neće morati u karantenu nakon kontakta sa zaraženima.

U priopćenju od nedjelje gradonačelnik Jeruzalema Moshe Leon pozvao je roditelje da dovedu svoju djecu na besplatan, 15 minuta dug test koji se obavlja vađenjem krvi iz prsta.

Istraživanje zajedno provode ministarstva zdravstva i obrazovanja te vojska. Na jednoj od lokacija u obalnom gradu Netanyi, Izraelka Zohar bila je ugodno iznenađena kad je saznala da je njezin sin prebolio covid-19.

„Moj je sin dobio pozitivan rezultat na antitijela. Očito je bio bolestan, a mi to nismo znali“, kazala je za agenciju France Presse.

„To znači da će sad dobiti 'zelenu potvrdu' i moći će sigurno ići u školu“, dodala je.

Njezina mlađa kći, također testirana u nedjelju, nije imala antitijela.

  • +4
Cijepljenje u Izraelu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN

Pilot program koji je proveden prošli tjedan, a bio je najviše usredotočen na zajednice ortodoksnih Židova, pokazao je da je otprilike petina djece razvila antitijela, izvijestio je u nedjelju vojni radio.

Generalni direktor ministarstva obrazovanja Yigal Slovik prošli je mjesec priopćio da su prošlogodišnja zatvaranja škola uzrokovala „emocionalnu i društvenu štetu“ učenicima.

Izrael je bio jedna od prvih država koja je prošli prosinac krenula s cijepljenjem stanovništva, postignuvši dogovor s Pfizerom o nabavci milijuna doza cjepiva u zamjenu za dijeljenje informacija o njihovoj učinkovitosti.

Ta je kampanja prozvana uspješnom jer je drastično smanjila broj zaraženih, no Izrael danas ponovno bilježi tisuće novih slučajeva dnevno.

Izrael sada nudi i treću dozu cjepiva za sve starije od 40, paralelno pozivajući one koji se nisu cijepili da to učine.

Trenutno je s dvije doze cijepljeno više od 5,4 milijuna od otprilike 9,3 milijuna stanovnika Izraela, a treću dozu primilo je njih 1,2 milijuna.