ZBOG POMIRENJA FATAH I HAMASA

Izrael zamrznuo transfer novca Palestinskoj upravi

01.05.2011 u 11:05

Bionic
Reading

Izraelski ministar financija Juval Stajnic priopćio je u nedjelju da odgađa transfer novca Palestinskoj upravi zbog nedavno objavljenog dogovora o pomirenju dviju palestinskih frakcija Fataha i islamističkog Hamasa

Ministar Stajnic je rekao da je naredio odgodu jednog susreta i transfera poreza koje ubire Izrael za Palestince. U izjavi za vojni radio on je naglasio da je transfer novca bio predviđen za nedjelju, ali će ostati u rukama Izraela.

Palestinci su u srijedu prošlog tjedna objavili da je postignut dogovor o pomirenju nakon četiri godine neprijateljstava i da će se osnovati prijelazna vlada do općih izbora koji će se održati u roku od osam mjeseci. Izrael je odbacio taj dogovor, najavivši da neće pregovarati s vladom u kojoj sudjeluje Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerirao je američkim kongresnicima tijekom nedavnog posjeta jednog izaslanstva Izraelu, da bi SAD trebao razmotriti uskraćivanje ekonomske pomoći Palestinskoj upravi, ako palestinska vlada jedinstva ne prizna Izrael i ne odbaci terorizam.