REZOLUCIJA UNESCO-A

Izrael zahvalan Hrvatskoj na 'protivljenju željama arapskog svijeta'

27.10.2016 u 10:49

Bionic
Reading

Za čovjeka koji je upravo izgubio važno glasanje, izraelski veleposlanik pri UNESCO-u Carmel Shama-Hacohen bio je začuđujuće zadovoljan, piše u četvrtak Jerusalem Post i dodaje da na tome zahvaljuje Hrvatskoj i Tanzaniji

Izrael je od početka znao da će u srijedu na Povjerenstvu za svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-au Parizu izgubiti glasanje o rezoluciji za koju tvrdi da ignorira židovske veze s Brdom Hrama u Jeruzalemu. I zato je radio na tome da tekst bude što je moguće benigniji i da bude usvojen s najmanjom mogućom podrškom.

Izraelski pokušaji pokazali su se uspješnim, ali tek nakon drame i preokreta u posljednjim trenucima prije glasanja, piše jeruzalemski list.

Izraelski veleposlanik je, piše Post, blefirao da njegova zemlja neće protiviti ublaženoj verziji rezolucije koju su Palestinska uprava i Jordan namjeravali predložiti pod uvjetom da s njom dobiju konsenzualnu podršku u povjerenstvu. Uvjereni da konsenzus imaju, to dvoje predlagača dalo je na glasanje upravo takav, 'smekšani' tekst.

Tek kada je sastanak povjerenstva počeo, Hrvatska i Tanzanija zatražile su tajno glasanje i tada su arapske zemlje, piše Jerusalem Post, shvatile da stvari neće ići po planu.

'Uspjeli smo ih iznenaditi u posljednji tren', rekao je Shama-Hacohen said. 'Zasluge za to idu ministarstvu vanjskih poslova i uredu premijera'.

'Posebno želim zahvaliti dvjema hrabrim zemljama, Hrvatskoj i Tanzaniji, koje su zatražile tajno glasanje i usprotivile se željama arapskog svijeta', rekao je Shama-Hacohen.

Rezolucija je na kraju usvojena većinom glasova, ali to nije bilo ono čemu su se arapske zemlje nadale. Povjerenstvo za svjetsku baštinu ima 21 člana. Deset zemalja glasalo je 'za', dvije su bile protiv, osam suzdržanih, a jedna odsutna.

Povjerenstvo za Svjetsku baštinu UNESCO-a jednom godišnje glasa o Jeruzalemu kako bi potvrdio njegovo mjesto na popisu ugroženih mjesta svjetske baštine.

Iako javno prosvjeduju i najavljuju prekid odnosa s UNESCO-m, Izraelci su ovogodišnjom rezolucijom mnogo zadovoljnijih nego prošlogodišnjom jer se u tekstu Zapadni zid spominje i pod židovskim nazivom, a ne samo muslimanskim (Burak) kako je bilo prije. Također se i Brdo Hrama, sveto mjesto obiju vjera, manje puta spominje pod muslimanskim nazivom Haram el-Šarif. U ovogodišnjoj rezoluciji samo se jednom spominju izraelske 'okupacijske vlasti' dok se u lanjskoj deset puta govorilo o izraelskoj 'okupacijskoj sili'.