'BROD BRATSTVA'

Izrael oslobodio i protjerao humanitarce

06.02.2009 u 09:57

Bionic
Reading

Putnici i posada broda s humanitarnom pomoći na putu iz Libanona u Gazu, kojega je izraelska mornarica privela u luku u četvrtak, oslobođeni su i protjerani u petak, priopćeno je iz vojnog izvora

JERUZALEM - Desetero među njima protjerano je prema Libanonu. Nekadašnji grkokatolički nadbiskup Jeruzalema msgr. Hiralion Capucci (84) protjeran je prema Siriji a ostali bi trebali biti vraćeni u Europu zrakoplovom, dodano je.

Tisuću doza s krvi koje je brod prevozio usmjereno je prema Pojasu Gaze a očekuje se da će tamo biti dostavljeni lijekovi i hrana, pronađeni na brodu.

Glasnogovornik vojske istaknuo je "da nije pronađeno oružje na brodu" koji je ostao usidren u Izraelu.

Brod sa zastavom Toga, uz pratnju izraelske ratne mornarice, prepraćen je u izraelsku luku Ashdod nakon što je pokušao probiti blokadu koju je Izrael nametnuo Pojasu Gaze, otkad je taj teritorij pao pod nadzor Hamasa 2007. godine.

"Brod bratstva" prevozio je tone lijekova, prehrambenih proizvoda, igračaka, deterdženata, madraca i doza krvi koje su darovale libanonske i palestinske nevladine organizacije, rekli su organizatori putovanja.