BIVŠI ŠEF MOSSADA

'Izrael nije u stanju napasti Iran!'

30.04.2012 u 15:45

Bionic
Reading

Izjave bivšeg šefa izraelske obavještajne službe Shin Bet Yuvala Diskina o tome da sadašnje izraelsko vodstvo nije u stanju izvršiti napad na iranski nuklearni program, izazvale su burne reakcije u Izraelu, a javnost govori i o potrebi održavanja prijevremenih izbora, javljaju izraelski mediji

Yuval Diskin kazao je da izraelska vlada obmanjuje javnost u vezi s razinom djelotvornosti vojnog udara na Iran, piše u ponedjeljak izraelski tisak.

Meir Dagan, bivši šef izraelske tajne službe Mossad, kazao je da on podržava Diskina.

Tijekom vikenda, bivši šef Shin Beta Yuval Diskin optužio je premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Ehuda Baraka da obmanjuju javnost u vezi s tim da bi izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja spriječio Teheran da proizvede atomsku bombu.

Govoreći na konferenciji za novinare, Diskin je kazao da sumnja u sposobnosti Netanyahua i Baraka.

'Ne vjerujem vodstvu koje se oslanja na mesijanstvo. Naša dva 'mesijanska čelnika' nisu u stanju biti na čelu vlade', kazao je.

Diskinove izjave izazvale su buru u Izraelu, ali njegovo mišljenje podržali su i neki visoki dužnosnici. Ured izraelskog premijera za sada nije službeno komentirao Diskinove izjave, ali neki Netanyahuovi pomoćnici kazali su da se radi o izjavama čovjeka koji je frustriran zbog toga što mu nije bilo ponuđeno mjesto direktora Mossada.

Meir Dagan, bivši šef izraelske tajne službe Mossad, koji je u više navrata izražavao svoje protivljenje napadu na Iran, podržao je Diskina, tvrdeći da je on iskusna osoba i da zna o čemu govori. Potporu Diskinu dao je i bivši šef glavnog stožera, general Gaby Ashkenazi.

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert također se pridružio sve većem broju onih izraelskih dužnosnika koji se protive izraelskom vojnom napadu na iranska postrojenja.

'Diskinove riječi su neprimjerene, njegove izjave neprihvatljive. Ali jedno se mora reći: on govori istinu', napisao je novinar izraelskog lista Yedioth Ahronoth.

Zbog oštrih osuda na račun izraelske vlade, sve su glasniji oni koji traže prijevremene izbore.

Vođa stranke Kadima Shaul Mofaz, koji vodi oporbu, kazao je da se zalaže da se što prije održe prijevremeni izbori, nakon ljetne stanke, odnosno u utorak, 16. listopada. Šefica radničke stranke Shelly Yacimovich sa svoje je strane pozvala oporbu da se 'ujedini u tome da smijeni vladu' Benjamina Netanyahua.

Redovni parlamentarni izbori trebali bi se u Izraelu održati u studenome 2013.