hamasovi tuneli

Gađali izbjeglički kamp, a sada Izrael ima objašnjenje zašto je došlo do tolike tragedije

01.11.2023 u 11:56

Bionic
Reading

Urušeni Hamasovi tuneli djelomično su odgovorni za razmjere razaranja uzrokovanog napadom u utorak na izbjeglički kamp Džabalia u Gazi, rekao je u srijedu glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da se zapovjednik Hamasa Ibrahim Biari, koji je bio meta napada, nalazio u "podzemnom području unutar zgrada u izbjegličkom kampu".

Hamas je ranije ustvrdio da su izgradili stotine kilometara tunela ispod Gaze, koje su koristili za krijumčarenje robe iz Egipta i pokretanje napada na Izrael.

'Napad na kamp uzrokovao je urušavanje zgrade i podzemne infrastrukture tunela koji su se nalazili ispod, a to je srušilo i druge zgrade', rekao je Hagari. Preživjeli i očevici govorili su o apokaliptičnim scenama nakon udara, koji je napravio golemi krater usred prepunog kampa.

  • +4
Napad na izbjeglički kamp Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

IDF je rekao da je ubio Biarija u napadu. Hagari je opisao Biarija kao 'odgovornog za masakr 7. listopada'.

Glasnogovornik Hamasa zanijekao je da je Biari bio tamo i nazvao je izraelski napad 'gnjusnim zločinom protiv civila, djece i žena u kampu Džabalia'.

Dr. Atef Al Kahlout, ravnatelj indonezijske bolnice u Gazi, rekao je u utorak za CNN da je napad uzrokovao stotine žrtava, i mrtvih i ranjenih. 'Mnogi su još pod ruševinama', dodao je.