INVAZIVNA POLITIKA

Izrael će graditi nova naselja na palestinskoj zemlji

18.05.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Izrael počinje graditi prvo, potpuno, novo židovsko naselje na Zapadnoj obali u 26 godina, javio je u ponedjeljak izraelski vojni radio. Građevni poduzetnici obišli su Maskiyot, područje novog naselja koje će se graditi u Jordanskoj dolini, pošto je otvoren natječaj za izgradnju 20 zgrada.

Također, u židovskom naselju Nokdimu, gdje je i dom ultranacionalističkog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, počeli su radovi za proširenje naselja, navodi se u radijskom izvješću.

Ti su potezi uslijedili unatoč američkim i europskim pozivima Izraelu da zaustavi aktivnosti vezane uz naselja, i to u vrijeme kad se u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu treba prvi put sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom.

"Ne samo da Bibi Netanyahu ne govori o stvaranju palestinske države nego čini sve da nje ne bude", izjavio čelnik izraelske organizacije "Mir sada" Yariv Oppenheimer.

Vlada tvrdi da Maskiyot nije novo naselje jer od 1982. postoji u obliku vojne nadzorne postaje koje su građene s namjerom da se na njihovu mjestu izgradi civilno naselje. Maskiyot se nalazi 20 kilometara od Nablusa.

Oko 280 tisuća Židova živi u 121 naselju na Zapadnoj obali, među 2,5 milijuna Palestinaca. Američki potpredsjednik Joe Biden nedavno je pozvao izraelske vlasti da prekinu politiku doseljavanja.