ŠIMONOVIĆ U MISIJI

'Izlazak iz ukrajinske krize je u unapređenju ljudskih prava'

08.03.2014 u 21:08

Bionic
Reading

Izlaz iz ukrajinske krize je u unaprjeđenju zaštite ljudskih prava sviju bez obzira na nacionalnu pripadnost ili političku orijentaciju, izjavio je Hini u subotu pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović

Šimonović od četvrtka po odluci glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona boravi u Ukrajini u misiji ocjenjivanja stanja ljudskih prava u toj zemlji. 'Moj je mandat ocijeniti stanje ljudskih prava i identificirati prijetnje na tome području', objasnio je Šimonović.

'U Ukrajini su upravo raznovrsna kršenja ljudskih prava dovela do krize', kaže Šimonović. 'A izlaz iz nje jest da se unaprijedi zaštita ljudskih prava svih, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost ili političku orijentaciju', kazao je Hini pomoćnik glavnog tajnika UN-a. Daljnje pojedinosti o svojoj misiji zasad nije mogao iznijeti.

Šimonović, dugogodišnji hrvatski diplomat i bivši ministar pravosuđa, pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava od 2010. godine, trebao bi, po ranijim najavama, tijekom svoje višednevne misije u Ukrajini obići Kijev, proeuropski zapad i rusofoni istok zemlje te polutok Krim. Sastat se s predstavnicima vlasti na državnoj i lokalnoj razni, razgovarati s pučkim pravobraniteljem, predstavnicima civilnog društva, organizacija za zaštitu ljudskih prava i predstavnicima OESS-a.