STUDIJA FONDACIJE BERTELSMANN

'Izlazak Grčke iz eurozone izazvat će svjetsku krizu'

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 20.10.2012 18:52
  • Objavljeno 20.10.2012 u 18:52
aurozona kriza eurozone eurokišobran

aurozona kriza eurozone eurokišobran

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Fondacija Bertelsmann izradila je studiju o potencijalnim scenarijima za izlazak Grčke iz eurozone, a sve upućuje na to da bi rezultat bila još veća europska, pa čak i nova svjetska ekonomska kriza. Grčku bi vjerojatno slijedila Španjolska, a predviđa se da bi od europskih zemalja najgore prošla Francuska te da bi grčko napuštanje eurozone koštalo najmanje 2 i pol bilijuna eura

Izlazak Grčke iz eurozone bio bi skup, ali ipak nekako podnošljiv, 'samo' 2,4 bilijuna eura. No ono što se ne može garantirati jest da Grčku, zbog ekonomskog potresa koju bi njen izlazak izazvao, ne bi ubrzo slijedile Španjolska, Italija i Portugal, što bi značilo gubitke od 17 bilijuna eura do 2020. godine i novu globalnu recesiju, vjerojatno još goru od one iz 2008. To su glavne teze studije koju je izradila Fondacija Bertelsmann, koju inače financira istoimena multinacionalna medijska kompanija, najpoznatija kao vlasnica RTL-a.

Ovako sumorna procjena jest time gora jer su ekonomisti koji su izradili studiju analizirali ne samo gubitak koji bi doživjeli međunarodni kreditori, nego i što bi se dogodilo u 42 industrijske zemlje svijeta, koje sačinjavaju oko 90 posto svjetskog gospodarstva.

Fondacija Bertelsmann je u priopćenju istaknula da bi se izlazak Grčke iz eurozone 'mogao podnijeti čisto ekonomski gledajući', ali je 'nemoguće predvidjeti' je li bi ostao i jedini ili bi se 'napuštanje eurozone proširilo jugom Europe'. U slučaju 'Grexita', Njemačka bi izgubila 64 milijarde eura kredita, dok bi projicirani gubitak ekonomskog rasta do 2020. bio 74 milijarde eura. To je tek 2,9 posto njenog BDP-a, ali bi zato bilo mnogo teže podnijeti izlaske država poput Portugala, Španjolske i Italije.

No ako bi se dogodio izlazak više država iz eurozone, najveći gubitnik bila bi Francuska, a nakon nje SAD, Kina i tek onda Njemačka. Zaključak Bertelsmannove studije jest da se 'izlazak Grčke iz eurozone mora spriječiti kako se ne bi dogodio 'domino-efekt', koji bi cijeli svijet bacio u višegodišnju ekonomsku depresiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi