ORGANSKO GNOJIVO

Izgradio skladište stajnjaka novcem Svjetske banke

14.09.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Na imanju Stanislava Senkića u Svetom Đurađu pored Donjeg Miholjca u petak je otvorena prva platforma za zbrinjavanje stajskog gnoja s farme, sufinancirana u okviru projekta Svjetske banke i Ministarstvo poljoprivrede

Da bi svoje gospodarstvo prilagodio europskoj Nitratnoj direktivi, prije godinu dana Senkić je počeo pripremati dokumentaciju i vlastitim novcem izgradio platformu. U projekt je uložio 300 tisuća kuna i potom se prijavio na natječaj projekta kontrole onečišćenja u poljoprivredi (APCP) Svjetske banke i ministarstva i dobio povrat 75 posto sredstava, odnosno 230 tisuća kuna.

Budući da pored uzgoja 40 krmača Senkić obrađuje i 50 hektara zemlje. Na poticaj ministarstva zasijao je 12 hektara pokrovnog usjeva uljane rotkve, rauole, čijim se zaoravanjem, odnosno zelenom gnojidbom, postiže dodatno, prirodno obogaćivanje tla.
'Investicijski fond i program popularizacije DPP ključne su i financijski najjače aktivnosti projekta.

Uz široki opseg edukacije kroz seminare, radionice i medije, 'dani otvorenih vrata' ili kako se još nazivaju 'dani polja' bit će najvažniji mehanizam za širenje stečenog znanja i razmjenu iskustva s drugim proizvođačima', rekao je Hrvoje Horvat, koordinator projekta iz Ministarstva poljoprivrede.

Nepropusne betonske platforme služe zbrinjavanju stajnjaka da bi se od zagađenja prekomjernom koncentracijom zaštitili voda i tlo. Platformom poljoprivrednik zato mora osigurati 10 prostornih metara skladišta polugodišnje po jednom uvjetnom grlu.

Kasnije se taj stajnjak može razumno koristiti kao organsko gnojivo na poljoprivrednim površinama. U sklopu istog projekta u Srbiji, uz platforme već se grade bioplinska postrojenja kako bi farme bile energetski samostalne.

Ministarstvo ovaj projekt provodi u Varaždinskoj, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje će sufinancirati izgradnju platformi na ukupno 120 farmi, po 30 u svakoj županiji. Dodijelit će se 13,8 milijuna kuna za sufinanciranje gradnje.